Разлика помеѓу преработките на „Средоземно Море“

Нема измена во големината ,  пред 8 месеци
с
→‎top: Правописна исправка, replaced: храмбен → хранбен
с (→‎top: Правописна исправка, replaced: км² → км<sup>2</sup>)
с (→‎top: Правописна исправка, replaced: храмбен → хранбен)
Во Средоземното Море се влеваат реките [[Ебро]], [[Рона]], [[По]], [[Вардар]], [[Дунав]], [[Дон]], [[Нил]] и други. Температурата на водата е повисока во Јужните делови на Средоземното Море, а одејќи кон север се намалува.
Растителниот и животинскиот свер во Средоземното Море и според видовите и според количеството се мошне сиромашни. Поради тоа, рибарството како стопанска гранка денес е во опаѓање. Најзастепени се сардините, папалините, скушите, лигњите и други видови риби. Особено развиена стопанска гранка е поморскиот сообраќај.
Во литоралниот појас во уште многу други пристаништа и населби е развиена индустријата која е главно ориентална на преработка на увозни суровини. Такви се: петрохемиската, текстилната, прехрамбенатапрехранбената индустрија и слично. Голем дел од стопанските активности во Средоземјето се ориентални кон туристичкото стопаснтво, изградени се голем број туристички центри во кои се реализира голем туристички промет. Овде посебно се истакнуваат: Шпанија, Хрватска, Италија и Грција.
 
== Географија ==