Разлика помеѓу преработките на „Мите Грозданов“

Додадени 15 бајти ,  пред 11 месец
поправка на правопис - годините без точка, ТВ-
с (→‎Животопис: Јазична исправка, replaced: == Биографија == → == Животопис ==)
(поправка на правопис - годините без точка, ТВ-)
| починал-причина =
| националност = [[Македонец]]
| познат = по улогата во: <br>[[Македонски народни приказни (ТВ -серија)|Македонски народни приказни]]<br> [[Смилевскиот конгрес (филм)|Смилевскиот конгрес]]<br>[[Солунски патрдии (ТВ -серија)|Солунски патрдии]]
| занимање = глумец
| сопружник =
 
{{Филмографија-домаћи|глумца=Мите Грозданов}}|- style="background: Lavender; text-align:center; "
| colspan="4" |1960.-те[[#1|&#9650;]]<div id="1960"/>
|-
| 1967. || [[Да видам, да видам што да бидам]] ТВ мини серија || /
|-
| 1968. || [[Планината на гневот (филм)|Планината на гневот]] || /
|-
| 1969. || [[Републиката во пламен (филм)|Републиката во пламен]] || /
|-
| 1969. || [[Прозорци (филм)|Прозорци]] ТВ -филм || /
|-
| 1969. || [[Време без војна (филм)|Време без војна]] || Страјкац (како М. Гроздев)
|-
| 1969. || [[Книга за Јов (филм)|Книга за Јов]] ТВ -филм || /
|- style="background: Lavender; text-align:center; "
| colspan="4" |1970.-те[[#1|&#9650;]]<div id="1970"/>
|-
| 1971. || [[Црно семе (филм)|Црно семе]]|| Марко
|-
| 1972. || [[Истрел (филм)|Истрел]] || /
|-
| 1973. || [[Залез зад езерската земја (телевизиска серија)|Залез зад езерската земја]] ТВ -серија || Несторица
|-
| 1973. || [[Сутјеска (филм)|Сутјеска]] || Член на врховниот штаб
|-
| 1973. || [[Колнати сме, Ирина (филм)|Колнати сме, Ирина]] || /
|-
| 1973. || [[Смилевскиот конгрес (филм)|Смилевскиот конгрес]] ТВ -филм || Никола Карев
|-
| 1975. || [[Волшебното самарче (ТВ-серија)|Волшебното самарче]] ТВ -серија || /
|-
| 1975. || [[Светецот од Слатина (телевизиска серија)|Светецот од Слатина]] ТВ -филм || /
|-
| 1977. || [[Итар Пејо (телевизиска серија)|Итар Пејо]] ТВ -серија || Улавиот
|-
| 1979. || [[Курирот на Гоце (телевизиска серија)|Курирот на Гоце]] ТВ -серија || Ефтим
|-
| 1979. || [[Наши години (телевизиска серија)|Наши години]] ТВ -серија || Кјуран
|-
| 1979. || [[Жена од малтер (филм)|Жена од малтер]] ТВ -филм || /
|- style="background: Lavender; text-align:center; "
| colspan="4" |1980.-те[[#1|&#9650;]]<div id="1980"/>
|-
| 1980. || [[Учителот (филм)|Учителот]] ТВ -филм || /
|-
| 1982. || [[Едно лето (телевизиска серија)|Едно лето]] ТВ -серија || /
|-
| 1982. || [[Илинден (телевизиска серија)|Илинден]] ТВ -серија || /
|-
| 1984. || [[Комедијанти (телевизиска серија)|Комедијанти]] ТВ -серија || Џандарот
|-
| 1985. || [[Ајде да се дружиме (телевизиска серија)|Ајде да се дружиме]] ТВ -серија || /
|-
| 1986. || [[Среќна Нова ’49|Среќна нова ’49]] || Иследникот
|-
| 1986. || [[Солунски патрдии (ТВ -серија)|Солунски патрдии]] ТВ -серија || Јоргос
|-
| 1986. || [[Климент Охридски (филм)|Климент Охридски]] ТВ -филм || /
|-
| 1984 1987. || [[Случки од животот (телевизиска серија)|Случки од животот]] ТВ -серија || Васко
|-
| 1988 1989. || [[Македонски народни приказни]] ТВ -серија || /
|- style="background: Lavender; text-align:center; "
| colspan="4" |1990.-те[[#1|&#9650;]]<div id="1990"/>
|-
| 1990. || [[Трст виа Скопје (телевизиска серија)|Трст виа Скопје]] ТВ -серија || Адам
|-
| 1990. || [[Северна грешка (филм)|Северна грешка]] ТВ -филм || /
|-
| 1991. || [[Опстанок (телевизиска серија)|Опстанок]] ТВ -серија || Доктор
|-
| 1991. || [[Елелига пепелига (телевизиска серија)|Елелига пепелига]] ТВ -серија || /
|-
| 1991. || [[Болва в’уво]] ТВ -филм || /
|-
| 1989 1993. || [[Еурека (телевизиска серија)|Еурека]] ТВ -серија || Стариот [[Михаил Шолохов]]
|-
| 1999. || [[Каца (филм)|Каца]] ТВ -филм || Ристе
|- style="background: Lavender; text-align:center; "
| colspan="4" |2000.-те[[#1|&#9650;]]<div id="2000"/>
|-
| 2000. || [[Погрешно време (телевизиска серија)|Погрешно време]] ТВ -серија || Пјер
|-
| 2000. || [[Македонски народни приказни 2]] ТВ -серија || /
|-
| 2000. || [[Големи и мали (телевизиска серија)|Големи и мали]] ТВ -серија || Банката
|-
| 2001. || [[Глужд во времето (филм)|Глужд во времето]] ТВ -филм || /
|-
| 2006. || [[Мост (филм)|Мост]] ТВ -филм || Марко
|- style="background: Lavender; text-align:center; "
| colspan="4" |2010.-те[[#1|&#9650;]]<div id="2010"/>
|-
| 2010. || [[Народни приказни]] ТВ -серија || /
|-
| 2016. || -{[[Fighting for Death]]}- Краток филм || Милојко
|}