Разлика помеѓу преработките на „Минато“

Додадени 1.078 бајти ,  пред 12 години
+
(+)
(+)
 
==Преглед==
Минатото е во спротивност и на [[сегашност]]а. Исто така се смета за конгломерат на настани што се случиле во одреден момент од [[време]]то, внатре во рамките на континуумот [[време-простор]]. Ваквиот концепт е во тесна врска и со [[теорија на релативитет|теоријата на релативноста]] на [[Ајнштајн]]. Минатото е главна тема на истражување во науките како: [[историја]], [[археологија]], [[археоастрономија]], [[хронологија]], [[геологија]], [[историја на јазикот]], [[право]], [[палеонтологија]], [[палеоботаника]], [[палеогеографија]], [[палеоклиматологија]] и [[космологија]].
 
Луѓето го запишуваат минатото уште од древни времиња, па излегува дека една од карактеристиките на луѓето е дека тие се способни да го запишат своето минато, да се сетат на него, да ја планираат иднината врз основа на минатото и да теоризираат за минатото.
 
==Философија и наука==
Според [[философија]]та за времето, минатото не постои, иако повеќето науки го проучуваат минатото на светот преку проценување на доказите. Оваа философија е во согласноста со релативноста на [[Галилеј]], според која времето не зависи од просторот, но не е во согласност со релативноста на Лоренциан/Ајнштајн.
 
Во класичната [[физика]], минатото е само половина од времето, додека релативните теории минатото го сметаат како апсолутно минато. Прикажано со земјени мерки, разликата меѓу „класичното“ и „релативното“ минато е помалку од 0,05 секунди.