Разлика помеѓу преработките на „Повреда“

Одземен 51 бајт ,  пред 8 месеци
нема опис на уредувањето
'''Повреда''' — оштетување на [[Организам|организмот]] под дејство на некој надворешен фактор т.е. надворешна сила. Според причината која ги предизвикала повредите се делат на:
* Механички;
* Термички;
* Радијациони;
 
== '''Механички повреди''' ==
Механичките повреди настануваат под дејство на механичка сила со [[притисок]], удар или развлекување на ткивото. Тие можат да бида отворени (надворешни) и затворени (внатрешни).
 
=== '''Затворени (внатрешни) механички повреди''' ===
Затворени механички повреди настануваат кога ткивото е оштетено, а [[кожа]]та и слузокожата не се оштетени. Такви повреди се:
* '''Commotiо''' - потрес;
* '''Fractura''' - скршеница;
 
=== '''Отворени (надворешни) механички повреди''' ===
Отворени механички повреди се оние повреди при кој е нарушен континуитетот на слузницата или кожата.
 
* '''Vulnus sclopetarium''' - огнострелна рана;
 
== '''Термички повреди''' ==
Термичките повреди настануваат под дејство на високи или ниски [[Температура|температури]]:
 
* '''Смрзнатини''' Congelationes;
 
=== '''Изгореници (Combustio)''' ===
Изгорениците претставуваат оштетување на кожата и подкожните ткива под дејство на висока температура. Степенот на изгореница зависи од висината на температура и од времето на изложување. Изгорениците се делат на четири степени и тоа:
 
* Четврт степен Carbonificatio - јагленисување;
 
=== '''Смрзнотици (Congelatio)''' ===
Смрзнотиците настануваат под дејство на ниски температури при што доаѓа до локални оштетувања на кожата и подлабоките ткива. Кај смрзнотиците има три степени и тоа:
 
* Трет степен Congelatio gangrenosa - [[гангрена]];
 
== '''Повреди од електрична струја''' ==
''Струен удар'' ('''electocution''') за да дојде до ова повреда треба [[Електрична струја|електричната струја]] да мине низ организмот. Оштетувањата можат да бидат специфично електрични пратени со [[мускул]]ни грчеви, застој во дишењето и работата на срцето како и елeктротермични пратени со изгореници од повисок степен.
 
''Удар од гром'' ('''fulguratio''') може на место да го усмрти лицето или пак може да доведе до привидна смрт, зашеметеност или изгореници.
 
== '''Хемиски повреди''' ==
Можат да бидат предизвикани од [[Киселина|киселини]], [[База (хемија)|баз]]и, бојни [[отров]]и. Кај овие повреди најважно е брзо отстранување на агенсот со испирање или давање на средства за неутрализација (најдобро е млака вода или млеко), поставување на [[инфузија]] за побрза елиминација на отрово како и давање на соодветен против отров.
 
== '''[[Радијација|Радијац]]иони повреди''' ==
Настануваат поради озрачување на човечкото тело со [[Ултравиолетова светлина|ултравиолетови]], ренгенски, радиумски или други [[зрак|зраци]]. Оштетувањата можат да бида локални или општи и можат да се манифестираат рано или по подолго време.
 
Анонимен корисник