Разлика помеѓу преработките на „Липид“

Додадени 4 бајти ,  пред 3 месеци
нема опис на уредувањето
с (Исправка во врска со складирање на неутралните масти кај животните.)
Мастите, како и јаглехидратите и [[протеин]]ите можат со други органски соединенија да конјугираат и да градат сложени [[Комплекс (хемија)|комплексни]] соединенија кои се вградени во структурата на живата [[протоплазма]].
 
Липидите заедно со протеините се важен градбен материјал на [[Клетка|клеточните]] структури, а посебно е важно учеството во изградбата на [[Клеточна мембрана|цитоплазматичната]] и сите мембрани на [[Мембрански систем|мембранскиот систем]] во клетката. Во клетката, липидите се претставени со околу 1 до 5% од вкупната клеточна тежина. Овие материи се и главен и најсконцентриран извор на [[енергија]]. Како резервни материи се складираат во форма на неутрални липиди (триацилглицериди, холестерол-естри) во интраклеточни органели наречени [[липидни капки]]<ref>{{Наведено списание|last=Cohen|first=Sarah|date=2018|title=Lipid Droplets as Organelles|url=https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6241319/|journal=International review of cell and molecular biology|volume=337|pages=83–110|doi=10.1016/bs.ircmb.2017.12.007|issn=1937-6448|pmc=6241319|pmid=29551163}}</ref>. Кај повеќето 'рбетници мастите главно се складираат во специјализирани клетки, адипоцитите, кои се клеточна компонента на масното ткиво.
 
== Основна поделба на липидите ==
54

уредувања