Разлика помеѓу преработките на „Физоов опит“

Одземени 3 бајти ,  пред 9 месеци
Ознака: Изворно уредување 2017
Покрај тоа што е наведен како Физов опит, , Физо бил активел експериментатор кој има извршено широк спектар на различни опити со мерење на брзината на светлината во различни ситуации..
 
== ПоднесувањеПодeсување на експериментот ==
[[Податотека:Fizeau-Mascart1_retouched.png|centre|thumb|700x700px|Поднесувањето на Физовиот опит (1851)]]
Светлосен зрак кој произлегува од изворот ''S&#x2032;'' е рефлектиран од beam splitter ''G'' и е споен во паралелен зрак од леќите L. По поминувањето на цепнатинките'' O''<sub>1</sub> и ''O''<sub>2</sub>, два светлосни зраци патуваат низ цевките ''A''<sub>1</sub> и ''A''<sub>2</sub>, низ кои водата се движи напред-назад како што покажуваат стрелките. Зраците се одбиваат од огледалото ''m'' на фокусот на леќите ''L&#x2032;'', така што едниот зрак секогаш се шири во истата насока како на движењето на водата, а другиот знак обратно од движењето на водата. Откако ке поминат напред назад низ цевките, двата зраци се спојуваат во ''S'', каде што произведуваат
Анонимен корисник