Киевски Рус: Разлика помеѓу преработките

Одземени 19 бајти ,  пред 1 година
с
Јазична исправка на врска, replaced: рква (објект) → рква (градба)
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
с (Јазична исправка на врска, replaced: рква (објект) → рква (градба))
== Создавање на Киевска Русија ==
 
Племенското име [[Рос]] за првпат го споменува историчарот Јорданес во VI век. Тие во почетокот ја признавале врховната власт на [[Остроготи|Остроготите]]те. „Во готскиот јазик називот Росоман значи човек од племето Рос“. Племенското име Рос за првпат го споменува историчарот Јорданес во VI век. Тие во почетокот ја признавале врховната власт на Остроготите. Териториите на племето Рос се наоѓала блиску до територијата на Остроготите. Во еден анонимен сириски извор се вели дека племето Рос живеело северно од Сирија. Тие не живееле војнички живот и не јавале на коњи. Територијата на која живеело племето Рос била од езерото Ладога до устието на реката Дњестар и од Карпатите до реката Волга, а во потесна смисла областа околу Киев, подрачјето околу реката Рос западниот дел од Перејеславското кнежевство и југозападниот дел на Черниговското кнежевство до градот Курск на реката Сејм. Во некои извори Русите се нарекуваат и Роди или Родијци според името на богот Род. Внатрешна Русија покрај племето Рос ја сочинувале и племињата Полјани и Северјани. Полјаните ја населувале територијата околу Киев, а северјаните по течението на реките Десна и Сејм. Во VI век било формирано сојуз на овие три племиња којшто траел до 8 век. На чело на сојузот се наоѓал заеднички војсководач или кнез. Во периодот од VII до IX век територијата на државата се проширила кон териториите на племињата Драговичи, Древјани, Полочани и Новгородци. Први познати владетели на Киевска Русија биле кнезовите Дир и Асколд. Тие се сметале за потомци на кнежевскиот род што го основал Киј. Во време на овие кнезови Русите војувале со Византија во 860, 866, 874 година. Нови походи кон Византија биле за време на кнезот Олег 907 г. и кнезот Игор 941 г. Додека Русите војувале со Византија северните руски области биле нападнати од Норманите кои успеале да принудат одредени племиња да им плаќаат данок но набрзо биле протерани во Шведска. Во времето на кнезот Олег се случило повторно обединување на „Внатрешна Русија“.
 
== Киевска Русија во време на Олга ==
Од 1019 до 1054 година киевски кнез бил Јарослав I Владимирович, познат како [[Јарослав Мудриот]]. Тој бил син на големиот киевски кнез Владимир, кој ги покрстил Русите во 988 година, а негов брат бил [[Мстислав Владимирович Велики]] (умрел во 1036&nbsp;г.), кнез тмуторокањски и черниговски. Јарослав бил наречен Стари за да се разликува од другите кнезови кои живееле подоцна (на пример, Јарослав Всеволодович Черниговски). Јарослав Мудриот бил оженет со византиската кнегиња Ана, синот Свјатополк го оженил со ќерката на полскиот крал Болеслав, ќерката Ана ја омажил со францускиот крал [[Анри I]], другата ќерка Елисавета со норвешкиот крал Харалд,<ref>„Коментари“, во: ''Слово за походор Игорев''. Скопје: Наша книга, 2002, стр. 48-49.</ref> сестрата Марија ја омажил за полскиот кнез, а синот Всеволод го оженил со ќерката на [[Византиски император|византискиот цар]] [[Константин IX Мономах]]. Јарослав бил погребан во киевската црква Св. Софија, во [[мрамор]]ен [[саркофаг]].<ref>„Коментари“, во: ''Слово за походор Игорев''. Скопје: Наша книга, 2002, стр. 49.</ref>
 
Во неговото време продолжило издигањето на Киевска Русија која станала една од најнапредните држави во [[Европа]]. Тој водел борба против одредени феудалци кои сакале да се осамостојат. Таков бил случај со неговиот брат Свјатополк. Тој исто така се плашел од барањето на [[Новгород]] за автономија. Тој постигнал договор со собранието на Новгород со кој тој ја осигурал приврзаноста кон централната власт. Но сепак, со посебна повелба ја гарантирал автономијата на Новгород. „Кнезовите на Новгород при стапувањето на должноста морале да му се заколнат на повелбата на кнезот Јарослав“<ref>Ова стои во повелбата во која се дефинираат односите меѓу кнезовите на Новгород и кнезот Јаросалав</ref>. Потоа влегол во конфликт со својот внук Брајчаслав. По неуспешниот обид да го порази со оружје тој направил спогодба со него во која тој ја признал врховната власт на Киев но ја сочувал внатрешната самоуправа. Јарослав ја зајакнал позицијата на Руската црква. Во 1037 година, по повод победата над [[Печенези]]те, Јарослав Мудриот ја подигнал катедралната [[Црква (објектградба)|црква]] [[Св. Софија (Киев)|Св. Софија]]. Исто така, бил основан и [[манастир]] наречен „Киевската лавра“ кој станал културно жариште. Во 1051 година, кнезот Јарослав, без да побара дозвола од цариградскиот патријарх, за митрополит го поставил рускиот свештеник Иларион. Тоа било прв обид за осамостојување на руската црква од врховната власт на [[Цариградска патријаршија|Цариградската Патријаршија]]. Со јакнењето на [[христијанство]]то се зајакнувал и културниот живот на Киевска Русија. Биле преведувани книги донесени [[Македонија]] и [[Бугарија]]. Биле преведувани книги од грчки на старословенски јазик. Се создала руска црковна книжевност. Се развило и пишување на летописни записи во [[Киев]] и Новгород. Се појавиле првите житија како: биографија на убиените Свјатополкови браќа, Борис и Гилеб. Во 1036 година излегол првиот дел од списанието „Руска правда“.
 
== Киевска Русија во време на Владимир Мономах ==