Иван Шопов: Разлика помеѓу преработките

Одземени 199 бајти ,  пред 1 година
[проверена преработка][проверена преработка]
 
== Животопис ==
Иван Шопов дипломирал на Катедрата на општа и компаративна книжевност на [[Филолошкиот факултет „Блаже Конески“|Филолошкиот факултет]] „[[Блаже Конески]]“ при [[Универзитет Св. Кирил и Методиј|Универзитетот Св. Кирил и Методиј]]<ref>https://www.novamakedonija.com.mk/zivot/od-drug-agol/%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D1%88%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2-%D1%99%D1%83%D0%B1%D0%BE%D0%B2-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%82-%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D0%B0%D0%BD%D0%B0/</ref> во [[Скопје]]. Иван Шопов е автор на збирка раскази Азбука и залутани записи, [[2010]] година, за која ја добил наградата „Новите!“ за најдобар дебитантски прозен ракопис, збирката песни во проза Меше на годината (2012), 091 – антиразгледници од Скопје, збирката раскази 091 – антиразгледници од Скопје [[2018]], збирката сатирични текстови Хрониките на Арслан Новинарски [[2018]], мини-книгата Осум наративни прошетки со фиќо или што научив за пишувањето од Застава 750 [[2019]] и збирката раскази Скопје: изгубените чевли на градот [[2020]].
 
Пишува и поезија и хаику. Расказите и песните му се преведени на англиски, романски, чешки, српски, хрватски, германски, словенечки и бугарски јазик. Заедно со [[Владимир Лукаш]], во 2019 го основа мобилниот културен центар КЦ 750. Иван Шопов работел како уредник во издавачката куќа „[[Темплум]]“ од Скопје. Тој е сопруг на писателката [[Николина Андова Шопова]].