Иван Шопов: Разлика помеѓу преработките

Додадени 28 бајти ,  пред 1 година
дополнување
[проверена преработка][проверена преработка]
(дополнување)
 
== Животопис ==
Иван Шопов дипломирал на Катедрата на општа и компаративна книжевност на [[Филолошкиот факултет „Блаже Конески“|Филолошкиот факултет]] „[[Блаже Конески]]“ при [[Универзитет Св. Кирил и Методиј|Универзитетот Св. Кирил и Методиј]] во [[Скопје]].<ref name="ReferenceA">Иван Шопов е автор на збирка раскази ''Азбука и залутани записи'', Скопје: Темплум, [[2010]] година.</ref>, Иванза Шоповкоја работија какодобил уредникнаградата „Новите!“ за најдобар дебитантски прозен ракопис, збирката песни во издавачкатапроза куќаМеше на годината (2012), 091 – антиразгледници од Скопје, збирката раскази 091 – антиразгледници од Скопје [[Темплум2018]], одзбирката Скопје.сатирични Тојтекстови е сопругХрониките на писателкатаАрслан Новинарски [[Николина2018]], Андовамини-книгата ШоповаОсум наративни прошетки со фиќо или што научив за пишувањето од Застава 750 [[2019]] и збирката раскази Скопје: изгубените чевли на градот [[2020]].
 
Иван Шопов (1987, Скопје) дипломирал Општа и компаративна книжевност на факултетот „Блаже Конески“ во Скопје. Ги објавил збирката раскази Азбука и залутани записи (2010), за која ја добил наградата „Новите!“ за најдобар дебитантски прозен ракопис, збирката песни во проза Меше на годината (2012), збирката раскази 091 – антиразгледници од Скопје“(2018), збирката сатирични текстови Хрониките на Арслан Новинарски (2018), мини-книгата Осум наративни прошетки со фиќо или што научив за пишувањето од Застава 750 (2019) и збирката раскази Скопје: изгубените чевли на градот (2020). Пишува и поезија и хаику. Расказите и песните му се преведени на англиски, романски, чешки, српски, хрватски, германски, словенечки и бугарски јазик. Заедно со [[Владимир Лукаш]], во 2019 го основа мобилниот културен центар КЦ 750. Иван Шопов работел како уредник во издавачката куќа „[[Темплум]]“ од Скопје. Тој е сопруг на писателката [[Николина Андова Шопова]].
 
 
== Творештво ==
== Дела ==
Иван Шопов е автор на две збирки раскази: „[[Азбука и залутани записи]]“ (издание на „[[Темплум]]“, 2010), за која ја добил првата награда на конкурсот „[[Новите!]]“ во [[2010]] година, и „[[Меше на годината]]“ (издание на „Темплум“, 2012). Исто така, неговите раскази и песни се објавени во неколку списанија.<ref name="ReferenceA"/>
* Азбука и залутани записи, раскази, 2010 година;
 
* Меше на годината, прсни во проза, 2012)година;
 
* 091 – антиразгледници од Скопје, раскази, 2018 година;
 
* Хрониките на Арслан Новинарски, сатирични текстови, 2018 година;
 
* Скопје: изгубените чевли на градот, раскази, 2020 година.
 
ИванЗа Шоповкнигата е автор на две збирки раскази: „[[''Азбука и залутани записи]]“ (издание на „[[Темплум]]“, 2010), за која ја'' добил првата награда на конкурсот „[[Новите!]]“ во [[2010]] година, и „[[Меше на годината]]“ (издание на „Темплум“, 2012). Исто така, неговите раскази и песни се објавени во неколку списанија.<ref name="ReferenceA"/>
Неговите раскази и песни се објавени во неколку списанија.<ref name="ReferenceA"/>
 
==Наводи==