Разлика помеѓу преработките на „Берово“

Додадени 1.358 бајти ,  пред 5 месеци
с
 
== Историја ==
Уште пред илјадници години, се верува дека во Берово егзистирало митското суштество Караконџула. Ова суштество секоја сабота во 2 часот по полноќ, влегувало во некоја од куќите на жителите и ги зимало оревите. Кога луѓето наутро ќе станеле, наместо ореви наоѓале корки. Исто така се верува дека ова суштество одело неприметливо маскирано по забавите, и погубувало по една жртва. Но после неколку децении од неговата егзистенција, еден од пријателите на Ахил, познат како Ванчинијан, со отровно копје успеал да го победи ова суштество, со што се смета за митски херој. Неговото постоење се обележува до ден денес, така што во вториот час од вториот ден во вториот месец, фрлаат корки од ореви во главниот бунар кој се наоѓа западниот рид од градот.
 
Во османлиските даночни регистри на немуслиманското население од вилаетот Малешева од 1621-1622 година е забележано селото ''Берова'', кое заедно со еврејската маала имало вкупно 55 домаќинства. Во 1830 година во Берово е отворено келијно училиште, каде учителствувал Петар Клисаров од [[Штип]].
 
34

уредувања