Разлика помеѓу преработките на „Системот HACCP“

Одземени 107 бајти ,  пред 9 месеци
с
Правописна исправка, replaced: редстав → ретстав
(Создадена страница со: НАССР системот претставува алатка со која операторите во прехранбена|прехранбена...)
 
с (Правописна исправка, replaced: редстав → ретстав)
НАССР системот претставува алатка со која операторите во [[прехранбена|прехранбената]]та дејност може да вршат контрола на опасностите кои можат да се појават во [[храна|храната]]та.НАССР системот е заоснован на седум принципи со кои на ефикасен начин се осигурува потполна [[здравство|здравствена]] безбедност на прехранбените [[производ|производи]]и во сите сегменти на призводство и преработка.Предностите на примената на HACCP системот се во тоа што се редуцираат [[болест|болестите]]ите од храна, ги обезбедуваат [[граѓанин|граѓаните]] со здравствено безбедни и прехрамбени производи, овозможуваат исполнување на законските [[регулатива|регулативи]] и поефикасено инспекциско надгледување, поефективна работа на прехрамбените произведители, ја зголемува конкурентноста на светскиот [[пазар]], овозможува ефикасно воведување на нови [[технологија|технологии]] и производи и го зголемува профитот.
==НАССР принципи==
7-те НАССР Принципи, дефинирани од Комисијата на [[Цодеџ Алиментариус]] се:
;Принцип 1:
*Спроведување на анализа на опасностите.
*Изготвување на дијаграм на [[процес|процесот]]от на производство и идентификација на потенцијалните [[микробиологија|микробиолошки]], [[хемија|хемиски]] и [[физика|физички]] опасности, кои може да се појават во секоја фаза од процесот, вклучувајќи контрола на истите.
;Принцип 2:
*Одредување на Критичните Контролни Точки (ККТ)
*Со помош на [[стебло|стеблото]]то на одлука се одредуваат ККТ.
;Принцип 3:
*Одредување на критични граници.
*Критичните [[граница|граници]] представуваатпретставуваат мерлива контролна вредност, која ја одредува прифатливоста.
;Принцип 4:
*Воспоставување на систем за мониторинг на ККТ .
;Принцип 7:
*Воспоставување на потребна документација, вклучувајќи ги сите процедури и записи, кои ги исполнуваат барањата на НАССР принципите и примена на истите.
*Документирана НАССР студија, која вклучува табели, записи од мониторингот на ККТ и други потребни [[документ|документи]]и и записи.
{{никулец}}
== Надворешни врски ==