Акцент во македонскиот јазик: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][непроверена преработка]
(Одбиена последната промена (од 89.205.124.8) и ја поврати преработката 3885640 на Bjankuloski06)
Нема опис на уредувањето
Ознаки: Отповикано Нагледно уредување Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
 
1. Кај трисложните и повеќесложните зборови акцентот стои на третиот слог од крајот на зборот.
''На пр.: Земјоделство слаткáрница.''
 
2. Кај двосложните зборови акцентот стои на почетниот слог од зборот.
Анонимен корисник