Заработка: Разлика помеѓу преработките

Одземени 5 бајти ,  пред 1 година
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
(→‎Профитот во финансиите: ситна поправка)
Во финансиите, профитот е претставен преку стапката на враќање (''rate of return''), која може да се пресмета како аритметичка (дискретна) стапка на поврат и геометриска (континуирана) стапка на поврат. Притоа, ако се занемари исплатата на дивидендата, аритметичката стапка на поврат (''r''<pre>t</pre>) се пресметува како:<ref>Philippe Jorion, ''Value at Risk: The New Benchmark for Controlling Market Risk''. New York et al.: McGraw-Hill, 1997, стр. 76.</ref>
 
р<small>т</small>
 
''r''<presmall>t</presmall> = (''P''<presmall>t</presmall> - ''P''<presmall>t-1</presmall>) / ''P''<presmall>t-1</presmall>)
р<sup>т</sup>
 
''r''<pre>t</pre> = (''P''<pre>t</pre> - ''P''<pre>t-1</pre>) / ''P''<pre>t-1</pre>)
 
Геометриската стапка на поврат (''R''<presmall>t</presmall>) се пресметува како:
 
''R''<pre>t</pre> = ln[(''P''<presmall>t</presmall> - ''P''<presmall>t-1</presmall>) / ''P''<presmall>t-1</presmall>)]
Геометриската стапка на поврат (''R''<pre>t</pre>) се пресметува како:
 
''R''<pre>t</pre> = ln[(''P''<pre>t</pre> - ''P''<pre>t-1</pre>) / ''P''<pre>t-1</pre>)]
 
== Наводи ==