Заработка: Разлика помеѓу преработките

Додадени 1.122 бајти ,  пред 2 години
дополнување
[проверена преработка][проверена преработка]
с (Правилна предлошка, replaced: Никулец од областа на економијата → економија-никулец using AWB)
(дополнување)
==Профитот како економска категорија==
Според [[Алфред Маршал]], профитот го претставува нето-приходот на претприемачот, т.е. разликата меѓу приходот од продажбата и сите трошоци во работењето, вклучувајќи ги и [[камата]]та на вложениот [[капитал]], [[осигурување]]то за [[ризик]]от од неуспех и надоместот на [[менаџер]]ите.<ref>Alfred Marshal, ''Principles of Economics''. Amherts, New York: Prometheus Books, 1997, стр. 294.</ref>
 
==Профитот како сметководствена категорија==
 
==Профитот во финансиите==
Во финансиите, профитот е претставен преку стапката на враќање (''rate of return''), која може да се пресмета како аритметичка (дискретна) стапка на поврат и геометриска (континуирана) стапка на поврат. Притоа, ако се занемари исплатата на дивидендата, аритметичката стапка на поврат (''r''<pre>t</pre>) се пресметува како:<ref>Philippe Jorion, ''Value at Risk: The New Benchmark for Controlling Market Risk''. New York et al.: McGraw-Hill, 1997, стр. 76.</ref>
 
 
''r''<pre>t</pre> = (''P''<pre>t</pre> - ''P''<pre>t-1</pre>) / ''P''<pre>t-1</pre>)
 
 
Геометриската стапка на поврат (''R''<pre>t</pre>) се пресметува како:
 
''R''<pre>t</pre> = ln[(''P''<pre>t</pre> - ''P''<pre>t-1</pre>) / ''P''<pre>t-1</pre>)]
 
== Наводи ==