Разлика помеѓу преработките на „Петар Панов синдром“

с
нема опис на уредувањето
с
 
Некои карактеристики на ова нарушување се неможноста на поединците да преземат одговорности, да се посветат на себе или да ги исполнат ветувањата, прекумерна грижа за изгледот и личната благосостојба и нивниот недостаток на самодоверба, иако ретко ја покажуваат и наизглед се сосема спротивното. Исто така, тие постојано ги менуваат партнерите и бараат помлади. „Секогаш кога врската почнува да бара високо ниво на посветеност и одговорност, тие се плашат и ја раскинуваат. Врските со помлади жени ја имаат предноста на живеење од ден на ден без никакви грижи, и тие исто така вклучуваат помалку идни планови, па оттаму и помалку одговорности “.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://canal.ugr.es/prensa-y-comunicacion/science-news-ugr/social-economic-and-legal-sciences/overprotecting-parents-can-lead-children-to-develop-the-socalled-peter-pan-syndrome/|title=Overprotecting parents can lead children to develop the so-called ‘Peter Pan Syndrome’|date=2007-04-02|work=Canal UGR|language=es|accessdate=12 ноември 2020}}</ref>
 
Луѓето кои ги покажуваат овие карактеристики поврзани со синдромот Петар Пан, понекогаш се нарекуваат '''Петар Панери'''.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.goethe.de/ins/au/en/kul/sup/adb/21330061.html|title=Forever Young - Bicultural Urbanite Luke: Goethe-Institut Australien}}</ref> Хумбелина Роблес Ортега, професор по личност, евалуација и психолошки третман на [[УниверзитетГранадски во Гранадауниверзитет|УниверсидадГранадскиот де Гранадауниверзитет]], го поврзува синдромот со [[Родител наПренадзорен хеликоптерродител|презаштитни родители]] и недостатокот на [[животни вештини]] кои создаваат [[Анксиозност|вознемиреност]] во зрелоста.<ref name=":0">{{Наведена мрежна страница|url=https://canal.ugr.es/prensa-y-comunicacion/science-news-ugr/social-economic-and-legal-sciences/overprotecting-parents-can-lead-children-to-develop-the-socalled-peter-pan-syndrome/|title=Overprotecting parents can lead children to develop the so-called 'Peter Pan Syndrome'|date=2007-04-02|work=Canal UGR|language=es|accessdate=12 ноември 2020}}</ref>
 
Иако слично презентирани, постојат дистинктивни разлики помеѓу синдромот Петар Пан и ''[[Puer aeternus]] („вечното дете“).''<ref>{{Наведено списание|last=Bélteczki|first=Zsuzsanna|last2=Erdélyi|first2=Agnes|last3=Beszterci|first3=Felícia|date=2011|title=[Puer aeternus]|journal=Psychiatria Hungarica: A Magyar Pszichiatriai Tarsasag Tudomanyos Folyoirata|volume=26|issue=2|pages=112–119|issn=0237-7896|pmid=21653996}}</ref>