Разлика помеѓу преработките на „Петар Панов синдром“

с
нема опис на уредувањето
с
{{Infobox medical condition|name=Петар ПанПанов синдром|image=Peter pan 1911 pipes.jpg|caption=Илустрација на Петар Пан, свирејќи на флејта, од [[FrancisФренсис Donkin BedfordБедфорд|FФ. D. BedfordБедфорд]] од ''[[PeterПетар andи WendyВенди]]''|treatment=|image_size=250px|causes={{plainlist|
*[[Overprotective|Overprotective parenting]]
*Lack of [[life skills]]
}}}}'''Синдромот на Петар Пан''' ја опишува неможноста на некој да верува дека тие се на постара возраст и да се однесуваат на начин обично поврзан со зрелоста. Овој синдром се појавува кај луѓето кои не сакаат или не чувствуваат можност да растат, луѓе со тело на возрасен, но ум на дете. Тие не знаат како или пак воошто не сакаат да престанат да бидат деца.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://canal.ugr.es/prensa-y-comunicacion/science-news-ugr/social-economic-and-legal-sciences/overprotecting-parents-can-lead-children-to-develop-the-socalled-peter-pan-syndrome/|title=Overprotecting parents can lead children to develop the so-called ‘Peter Pan Syndrome’|date=2007-04-02|work=Canal UGR|language=es|accessdate=12 ноември 2020-10-01}}</ref> Терминот потекнува од измислениот детски лик [[Петар Пан]], кој никогаш не старее.<ref>{{Наведено списание|last=Dalla|first=Rochelle L.|last2=Marchetti|first2=Alexandria M.|last3=Sechrest|first3=Elizabeth A.|last4=White|first4=Jennifer L.|year=2010|title="All the Men Here Have the Peter Pan Syndrome- They Don't Want to Grow Up": Navajo Adolescent Mothers' Intimate Partner Relationships-A 15-Year Perspective|url=https://digitalcommons.unl.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1194&context=famconfacpub|journal=Violence Against Women|volume=16|issue=7|pages=743–763|doi=10.1177/1077801210374866|pmid=20558768}}</ref> Иако почесто им се јавува кај мажите, можна е појава и кај жените.<ref name=":0">{{Наведена мрежна страница|url=https://canal.ugr.es/prensa-y-comunicacion/science-news-ugr/social-economic-and-legal-sciences/overprotecting-parents-can-lead-children-to-develop-the-socalled-peter-pan-syndrome/|title=Overprotecting parents can lead children to develop the so-called 'Peter Pan Syndrome'|date=2007-04-02|work=Canal UGR|language=es|accessdate=2019-11-2012 ноември 2020}}</ref>
 
Некои карактеристики на ова нарушување се неможноста на поединците да преземат одговорности, да се посветат на себе или да ги исполнат ветувањата, прекумерна грижа за изгледот и личната благосостојба и нивниот недостаток на самодоверба, иако ретко ја покажуваат и наизглед се сосема спротивното. Исто така, тие постојано ги менуваат партнерите и бараат помлади. „Секогаш кога врската почнува да бара високо ниво на посветеност и одговорност, тие се плашат и ја раскинуваат. Врските со помлади жени ја имаат предноста на живеење од ден на ден без никакви грижи, и тие исто така вклучуваат помалку идни планови, па оттаму и помалку одговорности “.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://canal.ugr.es/prensa-y-comunicacion/science-news-ugr/social-economic-and-legal-sciences/overprotecting-parents-can-lead-children-to-develop-the-socalled-peter-pan-syndrome/|title=Overprotecting parents can lead children to develop the so-called ‘Peter Pan Syndrome’|date=2007-04-02|work=Canal UGR|language=es|accessdate=12 ноември 2020-10-01}}</ref>
 
Луѓето кои ги покажуваат овие карактеристики поврзани со синдромот Петар Пан, понекогаш се нарекуваат '''Петар Панери'''.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.goethe.de/ins/au/en/kul/sup/adb/21330061.html|title=Forever Young - Bicultural Urbanite Luke: Goethe-Institut Australien}}</ref> Хумбелина Роблес Ортега, професор по личност, евалуација и психолошки третман на [[Универзитет во Гранада|Универсидад де Гранада]], го поврзува синдромот со [[Родител на хеликоптер|презаштитни родители]] и недостатокот на [[животни вештини]] кои создаваат [[Анксиозност|вознемиреност]] во зрелоста.<ref name=":0">{{Наведена мрежна страница|url=https://canal.ugr.es/prensa-y-comunicacion/science-news-ugr/social-economic-and-legal-sciences/overprotecting-parents-can-lead-children-to-develop-the-socalled-peter-pan-syndrome/|title=Overprotecting parents can lead children to develop the so-called 'Peter Pan Syndrome'|date=2007-04-02|work=Canal UGR|language=es|accessdate=2019-11-2012 ноември 2020}}</ref>
 
Иако слично презентирани, постојат дистинктивни разлики помеѓу синдромот Петар Пан и ''[[Puer aeternus|пуер аетернусот]] („вечното дете“).''<ref>{{Наведено списание|last=Bélteczki|first=Zsuzsanna|last2=Erdélyi|first2=Agnes|last3=Beszterci|first3=Felícia|date=2011|title=[Puer aeternus]|journal=Psychiatria Hungarica: A Magyar Pszichiatriai Tarsasag Tudomanyos Folyoirata|volume=26|issue=2|pages=112–119|issn=0237-7896|pmid=21653996}}</ref>
 
Концептот на возрасни лица кои се декларираат како малолетници и адолесценти е познат како '''трансвозрасност''' (анг. '''transageism''')<ref>{{Наведено списание|last=Janssen|first=Diederik F.|year=2017|title=John Money's Chronophilia: Untimely Sex between Philias and Phylisms|journal=Sexual Offender Treatment|volume=12|issue=1}}</ref> кој е моделиран врз трансродовоста. Петар Пан синдромот не е признаен од [[Светска здравствена организација|Светската здравствена организација]].<ref name=":0">{{Наведена мрежна страница|url=https://canal.ugr.es/prensa-y-comunicacion/science-news-ugr/social-economic-and-legal-sciences/overprotecting-parents-can-lead-children-to-develop-the-socalled-peter-pan-syndrome/|title=Overprotecting parents can lead children to develop the so-called 'Peter Pan Syndrome'|date=2007-04-02|work=Canal UGR|language=es|accessdate=2019-11-2012 ноември 2020}}</ref><ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.who.int/health-topics|title=Health topics|work=www.who.int|accessdate=2019-11-2012 ноември 2020}}</ref>
 
== Историја ==
Концептот се здобил со популарност преку [[Психоанализа|психоаналитичарот]] д-р Дан Кили во неговата книга ''Синдромот Петар Пан: Мажи кои никогаш не пораснале,'' првпат објавена во 1983 година. Неговата книга станала меѓународен бестселер и довела до бран слични книги за поп-психологија. Доктор Кили ја добил идејата за „Синдромот Петар Пан“ откако забележал дека, како и славниот лик во претставата J. М. Бери, многу од проблематичните тинејџери што ги лекувал имале проблеми со растењето и прифаќањето на одговорностите на возрасните. Оваа неволја продолжила и во зрелоста.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://core.ac.uk/download/pdf/163093289.pdf|title=¿Puede afectar el Síndrome de Peter Pan a la alimentación?|last=Bonny Caballero|first=Maria|date=February 2016|work=|archive-url=|archive-date=|accessdate=12 ноември 2020}}</ref>
 
 
== Поврзано ==
 
* [[Парафилен инфантилизам]]
* [[Генерација Бумеранг|Генерација на Бумеранг]]
* [[Puer aeternus]]