Разлика помеѓу преработките на „Јован Јованов“

с
с
Неговите песни ја претставувале [[Македонија на Евровизија|Македонија на]] [[Евровизија]] во [[Македонија на Евровизија 2004|2004 година]]<ref>http://www.eurovision.tv/page/history/by-year/contest?event=8/ Retrieved 27 December 2014.</ref> и [[Македонија на Евровизија 2009|2009 година]],<ref>[http://www.eurovision.tv/page/history/year/participant-profile/?song=24685/ About Next Time] [[Евровизија|Eurovision]], 12 May 2009. Retrieved 27 December 2014.</ref> и на [[Детска Евровизија|Детската Евровизија]] во [[Детска Евровизија 2007|2007 година]]. Тој исто така ја аранжирал [[Русинка (песна)|песната]] на [[Влатко Илиевски]] за [[Евровизија 2011]].<ref>[http://www.eurovision.tv/page/history/year/participant-profile/?song=26143/ About Vlatko Ilievski] Eurovision, 12 May 2011. Retrieved 27 December 2014.</ref>
 
Јованов е добитник на три први награди на македонскиот фестивал [[Макфест]], со неговите композиции „Магија“, изведена од музичката група Магија (1998), „Ти ме сакаш“, изведена од Јован Јованов и [[Маја Саздановска]] (2005) и „Не планирам“, изведена од [[Ламбе Алабаковски]] (2010). Добитник е и на две втори награди на Макфест за композициите: „300 години“, изведена од [[Адријан Гаџа]] (2005) и „Без тебе тивко умирам“, изведена од [[Некст тајм]] (2008). Исто така, тој е добитник на трети награди за композициите „Да те видам пак“, изведена од Јован Јованов (2003), „Се на свое место“, изведена од Зоран Стаменковски (2006) и „Некаде после 2“ изведена од [[Елвир Мекиќ]] (2007).<ref name=":0">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.makfest.mk/|title=МАКФЕСТ – Фестивал на забавни мелодии МАКФЕСТ – ШТИП}}</ref>
 
Живеел во Скопје во населбата Карпош 4, со своите брат и мајка до 16-годишна возраст кога се иселил.
 
=== Магија ===
Во 1998 година, Јованов ја формирал момчешката група „Магија“. (1998-2001) во Македонија. Нивните песни ги вклучувале „Магија“ (Магија), ''Ди-џеј'' (DJ), „Светло се гасне“ и „Низ оган да минувам“.
 
=== Студио за снимање и издавачка куќа „Јованов рекордс“ ===
Во 2001 година, Јованов го отворил сопственото студио за снимање „Јованов рекордс“. Тој соработувал со многу познати музичари од [[Балкански Полуостров|балканскиот регион,]] вклучувајќи ги [[Тоше Проески]], [[Емина Јаховиќ]], [[Ламбе Алабаковски]], [[Адријан Гаџа]], [[Слаткаристика]], [[Тони Зен]], Елвир Мекиќ, Бојан Маровиќ, Слаџа Делибашиќ, [[Next Time]], [[Влатко Илиевски]] и [[Викторија Лоба]]. Во 2007 година, тој ја отворил својата издавачка куќа „Јованов рекордс“. Неговата компанија работела со промоција на нови уметници и нивно планирање на кариерата. Тој станастанал менаџер на [[Елвир Мекиќ]], Слаткаристика, Тони Зен и Next Time.
 
=== Уметничка кариера (2004-2009) ===
Global Music Records е меѓународна издавачка куќа основана од македонско-канадскиот наградуван продуцент Јован Јованов, добро познат како Џеј-џеј. Заедно со неговиот брат Иван Јованов IWAYO се главните продуценти на издавачката куќа. <ref name=":1">{{Наведена мрежна страница|url=https://www.globalmusicrecords.com/|title=Global Music Records - Record Label}}</ref>
 
Јован Јованов го основал Global Music Records, со првично име Јованов рекордс во 2001 година. Глобал мјузик рекордс соработувал со многу познати пејачи од Европа како Слаткаристика, [[Адријан Гаџа]], [[Елвир Мекиќ]], Иван Јованов Iwayo, [[Симона Попоска]], Викторија Лоба итн.<ref name=":1">{{Наведена мрежна страница|url=https://www.globalmusicrecords.com/|title=Global Music Records - Record Label}}</ref>
 
=== Global Music Entertainment Corp - Торонто, Канада (2017 - денес) ===