Разлика помеѓу преработките на „Лика Чопова-Јурукова“

→‎Животопис: корекција
(→‎Животопис: подетален приказ на настаните и дополнет параграф за нејзиното семејство)
(→‎Животопис: корекција)
Член е на Илинденската Организација во Бугарија и член на Комитетот за пренесување на моштите на Гоце Делчев, од Софија во Скопје.<ref name=":0">{{Наведена мрежна страница|url=https://www.youtube.com/watch?v=N8yIFFBvBeI|title=Посмртното патување на Гоце Делчев|last=|first=|date=|work=youtube.com|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=}}</ref>
 
Таа јасно, како и нејзината мајка ги посочува предавниците на Гоцевото дело, скриени зад Врховистичките групи предводени од [[Борис Сарафов]], [[Иван Гарванов]], [[Тодор Александров]], [[Ванчо Михајлов]] и на ним сличните. Во нејзиното интервју по повод преносот на моштите на Гоце Делчев, таа опишува еден ваков настан, кој се случил во црквата Св.Недела, во Софија.<ref name=":0" />
 
 
 
По повод дваесет-годишнината од Илинденското востание, на 2ри Август, 1923, моштите на [[Гоце Делчев]] биле изложени во црквата Св.Недела во Софија. Голем број од македонската имиграција и неговото најтесно семејство, меѓу кои била и сестра му [[Руша Делчева|Руша]] со нејзината ќерка Лика, се насобрале да му одадат почит на великанот Делчев. Сакајќи да се наметнат како почитувачи и наследници на делото на Гоце, врховистите пробале на подмолен начин, да го искористат и овој момент за ширење на бугарска пропаганда. Врховистот [[Велко Думев]], се качил на маса и се обратил со зборовите:<blockquote>''"Ожалостено собрание, ние денеска се собравме да се поклониме пред коските на легендарниот револуционер Гоце Делчев. Тој умре, но неговиот заменик Тодор Александров ќе ја ослободи Македонија..."''</blockquote>На што Делчевото семејство бурно изреагирало и самиот [[Атанас Раздолов]] го грабнал за ногавиците и го прекинал со зборовите: <blockquote>''"Слези предавнику! Како можеш да го споредуваш Гоце со Тодор Александров, тој е крвопиец на македонскиот народ?!"'' <ref name=":2">{{Наведена книга|title=Револуционерката Руша Делчева (1868– 1945), По спомените на Лика Чопова|first=|last2=Младеновски|first2=Д-р. Симо|publisher=|year=1983|isbn=|location=Скопје|pages=}}</ref> <ref name=":0" /></blockquote>Ова е само еден настан, низ кој јасно е прикажана Бугарската пропаганда, која била спроведувана на терен од нивните слуги - врховистите. Делчевото семејство и понатаму останува да страда и е мета на бандите на Тодор Александров, кој впрочем го ликвидира и внукот на Гоце Делчев, а брат на Лика - [[Тодор Чопов]].<ref name=":1" /> <ref name=":2" />