Разлика помеѓу преработките на „Лика Чопова-Јурукова“

→‎Животопис: подетален приказ на настаните и дополнет параграф за нејзиното семејство
(Креирање на страницата со основни податоци, слики и извори)
 
(→‎Животопис: подетален приказ на настаните и дополнет параграф за нејзиното семејство)
Лика Чопова-Јурукова е родена на 19 февруари 1895 во Кукуш, а почината е на 5 септември 1983 во Скопје, каде е и погребана. Најпозната во јавноста е како внука на големиот Гоце Делчев.
 
Таа е истакнат педагошки работник и публицист. Потекнува од македонските револуционерни семејства на Делчеви и на Чопови, од мајка Руша Делчева, сестра на Гоце Делчев и татко [[Андон Чопов]].<ref name=":1">{{Наведена книга|url=https://issuu.com/forbiddenhistory/docs/ogneno_semejstvo|title=Огнено семејство|first=Јован Павловски|publisher=Мисла|year=1978|isbn=|location=Скопје, Македонија|pages=13-17}}</ref>
 
== Животопис ==
Таа јасно, како и нејзината мајка ги посочува предавниците на Гоцевото дело, скриени зад Врховистичките групи предводени од [[Борис Сарафов]], [[Иван Гарванов]], [[Тодор Александров]], [[Ванчо Михајлов]] и на ним сличните. Во нејзиното интервју по повод преносот на моштите на Гоце Делчев таа опишува еден ваков настан, кој се случил во црквата Св.Недела, во Софија.
 
По повод дваесет-годишнината од Илинденското востание, на 2ри Август, 1923, моштите на [[Гоце Делчев]] биле изложени во црквата Св.Недела во Софија. Голем број од македонската имиграција и неговото најтесно семејство, меѓу кои била и сестра му [[Руша Делчева|Руша]] со нејзината ќерка Лика, се насобрале да му одадат почит на великанот Делчев. Сакајќи да се наметнат како почитувачи и наследници на делото на Гоце, врховистите пробале на подмолен начин, користејќида го насобраниотискористат народи поовој поводмомент преносотза ширење на моштитебугарска напропаганда. ГоцеВрховистот Делчев[[Велко Думев]], дасе одржаткачил јавенна говормаса и се обратил со зборовите:<blockquote>''"Ожалостено собрание, воние којденеска пробалесе собравме да госе воздигнатпоклониме Тодорпред Александров,коските какона неговлегендарниот наследникреволуционер иГоце човекДелчев. којТој сеумре, борелно занеговиот слободатазаменик наТодор Александров ќе ја ослободи Македонија. .."''</blockquote>На што Делчевото семејство бурно изреагирало декаи Тодорсамиот Александров[[Атанас еРаздолов]] крвопиец,го којграбнал немаза никакваногавиците допирнаи точкаго прекинал со борбатазборовите: на<blockquote>''"Слези предавнику! Како можеш да го споредуваш [[Гоце Делчев]]со Тодор Александров, [[Ѓорчетој Петров]]е икрвопиец [[Јанена Сандански]].македонскиот народ?!"'' <ref name=":2">{{Наведена книга|title=Револуционерката Руша Делчева (1868– 1945), По спомените на Лика Чопова|first=|last2=Младеновски|first2=Д-р. Симо|publisher=|year=1983|isbn=|location=Скопје|pages=}}</ref> <ref name=":0" /></blockquote>Ова е само еден настан, низ кој јасно е прикажана Бугарската пропаганда, која била спроведувана на терен од нивните слуги - врховистите. Делчевото семејство и понатаму останува да страда и е мета на бандите на Тодор Александров, кој впрочем го ликвидира и внукот на Гоце Делчев, а брат на Лика - [[Тодор Чопов]].<ref name=":1" /> <ref name=":2" />
 
== Смрт ==