Разлика помеѓу преработките на „Томислав Шопов“

Додадени 2 бајти ,  пред 3 месеци
Како шеф-диригент на три оперски куќи во Турција и чест гостин на меѓународни музички фестивали, Томислав Шопов игра значајна улога во афирмацијата на македонската култура, поставувајќи музичко-сценски дела од македонските композитори [[Кирил Македонски]], [[Трајко Прокопиев]], [[Ристо Аврамовски]], [[Димитрије Бужаровски]], [[Сотир Голабовски]] и [[Глигор Смокварски]] во земјата и во странство.<ref name=Насев />{{rp|122}} Меѓу останатите, Шопов се јавува во улога на диригент, пијанист (корепетитор) и/или хор-мајстор при поставката на следниве неколку дела:<ref name=StefMar />
* '''1971 година''': премиерно ја потавува операта ''[[Малиот принц]]'' од [[Тома Прошев]]
* '''1978 година''': во [[Лоѓ]], [[Полска]], Шопов го обновува и диригира балетот ''[[Песна над песните (балет)|Песна над песните]]'' од [[Тома Прошев]]
* '''1980 година''': на Франкфуртскиот музичкиот фестивал, Шопов одржува целовечерен концерт со франкфуртскиот оркестар, во рамки на кој ја диригира композицијата ''[[Темпера]]'' од [[Тома Прошев]].
* '''1981 година''': ја поставува, премиерно, операта ''[[Кузман Капидан]]'' од [[Трајко Прокопиев]]