Разлика помеѓу преработките на „Томислав Шопов“

нема опис на уредувањето
| doi =
| pages = 1657
}}</ref> Во текот на својата долга, полувековна кариера, Шопов има диригирано над илјада оперски и балетски претстави, како и симфониски и гала-концерти во земјата и странство,<ref name=a1on >{{нмс| title=Почеток на 17. Есенски музички свечености со гала оперски концерт за Томислав Шопов| url=https://a1on.mk/culture/pochetok-na-17-esenski-muzichki-svechenosti-so-gala-operski-koncert-za-tomislav-shopov/ | work= | publisher=a1on.mk | date=2 ноември 2016 | accessdate=3 ноември 2020}}</ref>, давајќи притоа клучен придонес кон кревањето на квалитетот на македонската музичка сцена и воспоставувањето и популаризацијата на значајни музички фестивали како [[Мајски оперски вечери]] и [[Охридско лето]]. Долгогодишен промотор на македонската култура, Шопов се смета за еден од најзначајните диригенти во историјата на македонската музика,<ref name=Насев>{{Наведено списание |last= |first= |authorurl= |author=Ленче Насев |date= |year=2015 |month= |title=Поглед кон дејноста на Томислав Шопов - истакнат македонски диригент |journal=Традиција као инспирација: тематски зборник |volume= |series= |issue= |page= |pages=117-129 |publisher=Академија умјетности |location=[[Бања Лука]] |isbn=978-99938-27-16-0 |pmid= |pmc= |doi= |bibcode= |oclc= |id= |url=http://eprints.ugd.edu.mk/15833/5/Tomislav%20Sh..pdf |language= |format= |accessdate=3 ноември 2020 |laysummary= |laypublisher= |laydate= |quote=}}</ref> како и за неуморен афирматор на аматерските и хорските ансамбли.<ref name=a1on /> Добитник е на многу меѓународни и национални награди, вклучително и највисокото државно признание за долгогодишни значајни остварувања во областа на културата и уметноста, [[Награда „11 Октомври“|наградата „11 октомври“]], во 2006-та година.<ref name=Вечер>{{Наведено списание |last= |first= |authorurl= |author=Е.А. | date = 11 октомври 2006 |daу=11 |year=2006 |month=октомври |title=Награди и цвеќе во чест на 11 Октомври |journal=[[Вечер (дневен весник)|Вечер]] |volume= |series= |issue= |page= |pages= |publisher= |location= |isbn= |pmid= |pmc= |doi= |bibcode= |oclc= |id= |url=https://vecer.mk/node/71514 |language= |format= |accessdate=3 ноември 2020 |laysummary= |laypublisher= |laydate= |quote=}}</ref><ref name=ИдиВиди> {{Наведено списание |last= |first= |author= |authorurl= | |date=11 октомври 2006 |year= |month= |title=Врачена наградата „11 Октомври“ |journal= |volume= |series= |issue= |page= |pages= |publisher=idividi.com.mk |location= |issn= |pmid= |pmc= |doi= |bibcode= |oclc= |id= |url=
http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/362623/index.html |language= |format= |accessdate= |laysummary= |laypublisher= |laydate= |quote=}}</ref>