Ние сме нашите планини: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
сНема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Ознаки: Отповикано Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
Ред 4:
[[File:«Մենք ենք, մեր լեռները»4.jpg|thumb|Плакета во спомен на реконструкцијата-ревитализација на споменикот во 2013 година]]
 
„'''Ние сме нашите планини'''“ ({{lang-hy|Մենք ենք, մեր լեռները}}, {{lang|hy-Latn|Menk' enk' mer lernerə}}) е голем споменик северно од [[Степанакерт]], главен град на - де факто независна [[Република Aртсакх]], („де јуре“ [[Степанакерт|Кханкенди]], во рамките на [[Република Азербејџан]])<ref>[http://asbarez.com/124039/we-are-our-mountains/ The famous monument of Tatik and...]</ref>.
 
Скулптурата, била завршена во 1967 година од [[Саргис Багхдасарјан]], се смета за симбол на ерменскота историја и наследство од [[Нагорно-Карабах]]. Споменикот е изработен од вулканска карпа [[туф | туфа]], претставува и прикажува стари [[маж]] и [[жена]] исклесани во карпа од карпа, симболизирајќи го [[планинскиот народ]] на [[ Карабах]]. Познат е и како „ татик-папик “ што на ерменски јазик значи - „баба и дедо“ . Скулптурата е претставена и на грбот на [[Република Артсакх ]]<ref>[https://www.atlasobscura.com/places/we-are-our-mountains/ “We Are Our Mountains,”]</ref>.
 
Употребата на споменикот во видео клип наменет за настап на [[Евровизија 2009]] бил првиот од неколкуте политички конфликти за време на натпреварот околу [[Ерменија]] и [[Азербејџан]].
Претставници од Азербејџан се пожалиле на [[Европската радиодифузна унија]] за употребата на „Ние сме наши планини“ во ерменски контекст, бидејќи територијата на [[Нагорно-Карабах]] е '' [[де јуре]] '' дел од Азербејџан<ref>[https://www.researchgate.net/publication/304689068_We_Are_Our_Mountains_Nation_as_Nature_in_the_Armenian_Struggle_for_Self-Determination_Nagorno-Karabagh/ “We Are Our Mountains”: Nation as Nature in the Armenian Struggle for Self-Determination, Nagorno-Karabagh]</ref>.
 
==Наводи==