Разлика помеѓу преработките на „Релјеф“

Додадени 2 бајти ,  пред 5 месеци
Одбиена последната промена (од 46.217.19.33) и ја поврати преработката 3776958 на 95.180.173.195
Ознаки: Нагледно уредување Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување Отповикано
(Одбиена последната промена (од 46.217.19.33) и ја поврати преработката 3776958 на 95.180.173.195)
Ознака: Рачно отповикување
'''Релјеф''' [[Земја|Земјината]] површина кои настанале и непрестајно се менуваат со делувањето на внатрешните (ендогени, терестрични) и надворешни (егзогени, соларни) природни сили. [[Тектоника|Тектонски]] облици на релјефот се [[Планина|планините]], [[вулкан]]ите, потонатините или басените и сл.
 
За разлика од тектонските, има и многу други облици на релјефот, како [[Ерозија|ерозивните]], во кои спаѓаат [[Флувијален релјеф|флувијалните]] (речни), [[Карстен релјеф|карстни]], [[Глацијален релјеф|глацијални]] (леднички), [[Абразивен релјеф|абразивни]] (морски и езерски), [[Еолски релјеф|еолкиеолски]] (пустински) облици и други.
 
[[Категорија:Релјеф| ]]