Разлика помеѓу преработките на „Луковица (Тетовско)“

нема опис на уредувањето
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
=== Родови ===
 
Селото Луковица е населено исклучиво со родови на [[Македонци]] од [[Православие|православна христијанска]] вероисповед, чии предци се доселеници<ref name="Трифуноски">{{наведена книга|last=Трифуноски|first=Јован|authorlink=Јован Трифуноски|title=Села на Сухој Гори|year=1976|publisher=САНУ|location=Белград|language=sr|pages=1-4}}</ref>.Според истражувањата од 1949 година, родови во Луковица се:
Селото Луковица е населено исклучиво со родови на [[Македонци]] од [[Православие|православна христијанска]] вероисповед, чии предци се доселеници<ref name="Трифуноски">{{наведена книга|last=Трифуноски|first=Јован|authorlink=Јован Трифуноски|title=Села на Сухој Гори|year=1976|publisher=САНУ|location=Белград|language=sr|pages=1-4}}</ref>. Родови во Луковица се: ''Антовци'' (слават [[Свети Никола]]) потекнуваат од предокот Златан кој најпрвин живеел во соседното сега раселено село Крушица, па по иселувањето од таму најпрвин направил куќа на местото наречено Горна Рајца (во атарот на Луковица), потоа се преселил на местото каде што сега се наоѓа селската црква, а од таму според кажувањата во втората половина на XVIII век се населил во сегашното маало. Златан бил првиот жител кој ја обновил Луковица по нејзиното уништување и раселување од Турците во средниот век.<ref name="Трифуноски" /> ''Матовци'' или ''Маќовци'' (слават Св. Никола) по потекло се од областа Мат во [[Албанија]] според која го добиле и родовското презиме. Се делат на родовските гранки: Грандовци, Тивери, Љунгаровци и Шипитаровци. Во Луковица дошле пред нешто повеќе од 200 години, а се знае следниот родослов Мито (на 50 години во 1947)-Миајле-Јанкула-Филип-Неделко, чиј татко се доселил според кажувањата. Кога дошле во Луковица претците на Маќовци го затекнале само родот Антовци и како што велат земјата околу селото тогаш била „пустелилок“.<ref name="Трифуноски" /> ''Карлевци'' (слават [[Петковден]]) по потекло се од [[Дреново]] „кај [[Прилеп]]“ (можеби [[Дреновци]]?!), а тука дошле после родот Маќовци.<ref name="Трифуноски" /> ''Кросовци'' (слават Петковден) по потекло се „од [[Гостиварско]]“, а дошле во исто време со родот Карлевци. Од овој род некој предок кон крајот на првата половина на XIX век бил момок во селото [[Мерово]] каде се оженил со Албанка и преминал на [[ислам]] при што го основал родот Чистиловци од кои потекнува родот Зеќиралар во соседното село [[Седларево]].<ref name="Трифуноски" />
 
* '''Староседелци:''' ''Антовци (2 к.)'' потекнуваат од предокот Златан кој најпрвин живеел во соседното сега раселено село Крушица, па по иселувањето од таму најпрвин направил куќа на местото наречено Горна Рајца (во атарот на Луковица), потоа се преселил на местото каде што сега се наоѓа селската црква, а од таму според кажувањата во втората половина на XVIII век се населил во сегашното маало. Златан бил првиот жител кој ја обновил Луковица по нејзиното уништување и раселување од Турците во средниот век.<ref name="Трифуноски" />
Селото* Луковица е населено исклучиво со родови на [[Македонци]] од [[Православие|православна христијанска]] вероисповед, чии предци се доселеници<ref name="Трифуноски">{{наведена книга|last=Трифуноски|first=Јован|authorlink=Јован Трифуноски|title=Села на Сухој Гори|year=1976|publisher=САНУ|location=Белград|language=sr|pages=1-4}}</ref>. Родови во Луковица се'''Доселеници: ''Антовци'' (слават [[Свети Никола]]) потекнуваат од предокот Златан кој најпрвин живеел во соседното сега раселено село Крушица, па по иселувањето од таму најпрвин направил куќа на местото наречено Горна Рајца (во атарот на Луковица), потоа се преселил на местото каде што сега се наоѓа селската црква, а од таму според кажувањата во втората половина на XVIII век се населил во сегашното маало. Златан бил првиот жител кој ја обновил Луковица по нејзиното уништување и раселување од Турците во средниот век.<ref name="Трифуноски" /> ''Матовци или'' или ''Маќовци'' (слават26 Свк. Никола)'' по потекло се од областа [[Матија (општина)|Мат]] во [[Албанија]] според која го добиле и родовското презиме. Се делат на родовските гранки: ''Грандовци, Тивери, Љунгаровци и Шипитаровци''. Во Луковица дошле пред нешто повеќе од 200 години, а се знае следниот родослов Мито (на 50 години во 19471949)-Миајле-Јанкула-Филип-Неделко, чиј татко се доселил според кажувањата. Кога дошле во Луковица претците на Маќовци го затекнале само родот Антовци и како што велат земјата околу селото тогаш била „пустелилок“.<ref name="Трифуноски" /> ''Карлевци'' (слават13 [[Петковден]]к.)'' по потекло се од [[Дреново]] „кај [[Прилеп]]“ (можеби [[Дреновци]]?!), а тука дошле после родот Маќовци.<ref name="Трифуноски" /> ''Кросовци'' (слават5 Петковденк.)'' по потекло се „од [[Гостиварско]]“, а дошле во исто време со родот ''Карлевци''. Од овој род некој предок кон крајот на првата половина на XIX век бил момок во селото [[Мерово]] каде се оженил со Албанка и преминал на [[ислам]] при што го основал родот ''Чистиловци'' од кои потекнува родот ''Зеќиралар'' во соседното село [[Седларево]].<ref name="Трифуноски" />
 
== Општествени установи ==