Сехадет Доко: Разлика помеѓу преработките

Одземени 272 бајти ,  пред 1 година
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
{{Инфокутија за личност|име=|познат=<!-- овде треба да стои по што е позната личноста -->|роднини=|родители=|мајка=|татко=|сопружник=|занимање=|наставка=а|националност=|портрет=|починал-причина=|починал-место=<!-- населено место, административен регион, суверена држава.-->|починал-дата=<!-- {{починал на и возраст|df=yes|гггг|мм|дд|гггг|мм|дд}} (прво дата на смрт, а потоа дата на раѓање) -->|роден-место=<!-- населено место, административен регион, суверена држава.-->|роден-дата=<!-- {{роден на|20|јуни|1920}} -->|родено-име=|опис=|деца=}}
 
'''Сехадет Мекули Доко''' (1928, во Охрид — ) — [[Македонија|македонска лекарка]] .<ref>{{МакЕнц|231|Бучим|I}}</ref> Прва лекарка од албанска националност во Југославија. Дипломирала во првата генерација на Медицинскиот факултет во Скопје (1947 – јануари 1954). Како студент била демонстратор по наставните предмети Анатомија и Патофизиологија и соработник на Институтот за судска медицина во Скопје. Првин се вработила во Приштинската болница, а потоа специјализирала гинекологија и акушерство во Белград (1960). По враќањето била шеф на Одделението за гинекологија во Градскиот диспанзер, а при отворањето на Приштинскиот универзитет била избрана за професор на тамошниот Медицински факултет. Била директор на Клиниката за гинекологија во Приштина (1972-1981) и докторирала на тема „Токсоплазмата кај жената во фертилната возраст во САП Косово” (Белград, 1974). Основоположник е на сп. „Праксис медика”. Учествувала на повеќе научни собири во земјата и во странство и има објавено над 30 научни трудови. Форумот на жените на Косово ја прогласи за водечка интелектуалка на Косово (1997). <!-- https://macedonism.org/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%95%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D1%85%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%82-%D0%BC%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B8/ -->
 
== Биографија ==
 
Анонимен корисник