Јулија Дмитриевна Белјаева: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: {{Инфокутија за личност|име=|познат=<!-- овде треба да стои по што е позната личноста -->...)
 
Нема опис на уредувањето
{{Инфокутија за личност|име=|познат=<!-- овде треба да стои по што е позната личноста -->|роднини=|родители=|мајка=|татко=|сопружник=|занимање=|наставка=а|националност=|портрет=|починал-причина=|починал-место=<!-- населено место, административен регион, суверена држава.-->|починал-дата=<!-- {{починал на и возраст|df=yes|гггг|мм|дд|гггг|мм|дд}} (прво дата на смрт, а потоа дата на раѓање) -->|роден-место=<!-- населено место, административен регион, суверена држава.-->|роден-дата=<!-- {{роден на|20|јуни|1920}} -->|родено-име=|опис=|деца=}}
 
'''Јулија Димитриева Белјаева''' ({{родена на|088|мај|1927}}, во [[Москва]]) — славистка, македонистка .<ref>{{МакЕнц|231|Бучим|I}}</ref> <!-- https://macedonism.org/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%95%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0/%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%98%d0%b0%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d1%98%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%b2%d0%bd%d0%b0/ -->
 
== Биографија ==
По завршувањето на Филолошкиот факултет на МДУ „Ломоносов“ (1950) и одбраната на кандидатската дисертација по филолошките науки (1963) се специјализирала по историјата на јужнословенските литератури. Работела во Институтот за славистика и балканистика на АН на СССР во Москва, првин како научен соработник (1954–1977), а потоа како виш научен соработник (1977– 1990). Откако самостојно го научила македонскиот јазик, се занимавала со македонистика (од 1964) и објавила повеќе прикази (во руски, македонски и српски изданија) и избори, антологии и преводи од македонски автори на руски јазик.
Анонимен корисник