Елизабет Ларсон (компјутерски науки): Разлика помеѓу преработките

с (Јазична исправка, replaced: базиран → заснован)
'''Елизабет Ларсон''' (родена на {{Родена на|30 |декември |1971}}) е- шведска [[Применета математика|применета математичарка]] и [[Нумеричка анализа|нумерички аналитичар]]. Таа е професор на Катедрата за Информатички Технологии на Универзитетот во Упсала и директор на Упсала Мултидисциплинарниот центар за напредна компјутерска наука.{{R|profile}}
 
== Истражување ==
Истражувањето на Ларсон вклучува примена на радијално засновани функции во компјутерските науки . Вклучувало работа на ширење на звучни бранови низ вода, цени на финансиски опции и симулација на климата на земјата.{{R|gg}}
 
== Образование и кариера ==
Ларсон е родена на 30 декември 1971 година {{R|cv}} во Љусдал и каде што посетувала и средно училиште. {{R|gg}} Станала магистер по инженерска физика на Универзитетот во Упсала во 1994 година и станала доктор во [[нумеричка анализа]] на Универзитетот во Упсала во 2000 година. Нејзината дисертација била ''Распаѓање на доменот и предусловени итеративни методи за равенката Хелмхолц'' . {{R|cv}} Нејзиниот докторат бил под надзор на Курт Ото, со Бенгт Форнберг како надворешен испитувач. {{R|diss}}
 
Таа станала помлад истражувач на Катедрата за информатичка технологија на Универзитетот во Упсала во 2001, а асистент професор во 2007. Таа била унапредена во виш предавач (вонреден професор) во 2011 и професор во 2020. {{R|cv}}
 
== Признание ==
Анонимен корисник