Излачување: Разлика помеѓу преработките

Додадени 4 бајти ,  пред 3 години
с
Правописна исправка, replaced: 'рбе → ’рбе (3)
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
с Правописна исправка, replaced: 'рбе → ’рбе (3)
Ред 4:
== Органи за излачување кај безрбетници ==
*Кај [[парамециум]]от непотребните материи што се создаваат при [[варење]]то, се исфрлаат преку целото тело, преку порите на [[клеточна мембрана]] или преку [[контрактилни вакуоли]]. [[Вакуоли]]те имаат ѕвездовидна форма. Преку каналчињата на [[вакуола]]та во неа однадвор навлегува и излегува [[вода]]та. На тој начин постојано се врши полнење и празнење на [[вакуола]]та, и исфрлање на непотребните материи. Поради тоа оваа [[вакуола]] е наречена уште и пулсативна вакуола.
 
*Кај [[планарија]]та излачувањето се врши преку ситни собирни каналчиња кои се влеваат во два главни странични изводни канали, кои преку пори, ги излачуваат штетните материи од телото.
*Кај [[прстенести црви]] излачувањето се врши преку мали парни цевчиња со отвори од страната на телото. Овие цевчиња се наречени [[левкасти цевчиња]] ([[малпигиеви]]). Цевчињата на почетниот дел се проширени и имаат трепки. Трепките ја тераат водата и штетните материи да влегуваат во цевчето, бидејќи треперат навнатре.
Ред 11 ⟶ 10:
 
== Органи за излачување кај рбетниците ==
Kaj [['рбетници’рбетници]]те, штетните материи и водата се излачуваат преку систем на органи за излачување и тоа: [[бубрезите]], [[мочоводите]], [[мочен меур]] и [[изводен мочен канал]].
 
Сите [['рбетници’рбетници]] немаат ист систем за излачување. Кај рибите системот за излачување е преставен со [[парни бубрези]] сместени од
двете страни на [['рбет’рбет]]от, како две издолжени ленти со темноцрвена боја. Секој [[бубрег]] преку [[мочоводен канал]] е поврзан со мочниот меур. Преку [[изводен мочен канал]] [[мочта]] се исфрла надвор низ отвор кој се наоѓа зад аналниот отвор. Органите за излачување кај [[водоземци]]те, [[влечуги]]те и [[птици]]те се слични како кај [[риби]]те. Кај овие групи животни, [[бубрези]]те се пократки и истите немаат [[мочен меур]]. Преку мочоводните канали мочта се исфрла во [[клоака]]та кој е проширен заден дел на цревото. Мочта заедно со изметот се исфрла надвор. Цицачите имаат најсложен систем за излачување.
 
[[Бубрег]]от има форма на гравче со темноцрвена боја. На вдлабнатата страна се гледаат два крвни сада и излезот на мочоводот.