Разлика помеѓу преработките на „Пела“

Додадени 2 бајти ,  пред 6 месеци
нема опис на уредувањето
с (→‎Историја: Правописна исправка, replaced: битката кај → Битката кај)
=== Палата ===
 
Градот кој Ливиј го спомнува е само парцијално познат. Тој се состои од висок бедем од груби тули (од околу 50 см²) подигнат на камена основа; дел се наоѓа северно од палатата, а дел јужно кон езротоезерото. Во бедемот, на северниот дел има три брда, а палатата е сместена на почесното место на средното брдо. Оваа област е само делумно истражена и зафаќа голем простор од некои 60,000 м²). Плеанот сѐ уште не се знае добро, но се поврзува со планот на самиот град (видете го дијаграмот).
 
Палатата во Пела се состоела од 7 големи архитектонски групи наредени во две редици, секоја со низа простории сместени околу квадратен централен двор, обично со [[портик|портици]]. Досега археолозите имаат препознаено [[палестра]] и [[јавна бања|бањи]]. Јужната фасада на палатата, која гледа кон градот, се состоела од големо (долго најмалку 153 м) [[портик]], кој лежел на основа со висина од два метра. Соодносот помеѓу четирите главни комплекса е дефиниран со прекин во портикот со [[пропилеум]], со висина од 15 м, кој давал монументалност на градбата гледано од градот.
Анонимен корисник