Претседателски систем: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 1 година
с
с (Стилска исправка, replaced: Централна Америка → Средна Америка using AWB)
Постојат и две други категории на претседателска демократија. Овие се:
 
* Претседателска демократија со премиер назначен од претседателот кој може да биде разрешен само додека на премиерот и на кабинетот не им е потребна доверба на парламентот бидејќи тие ги именува и разрешува само претседателот.Премиерот во овој случај не е негов лидерводач Владата, но ги извршува овластувањата што му се доделени од претседател со седиште во устав, освен шефот на државата и владата во исто време (на пр. Белорусија , Узбекистан , Казахстан , Таџикистан, итн.)
* Полупретседателски систем во кој претседателот и Премиерот ја делат извршната власт или поранешната која има поголема улога (на пр. Франција , Русија , Украина , Азербејџан ) или вториот има поголема улога (на пр. Португалија , Полска ) или за заедничка распределба на власта (на пример, Романија , Србија , Тунис ) .Во третиот случај е суштински дуализам претседател и премиер на владата, кои мора да соработуваат за управување choras.Den мора да биде поврзан со претседателски парламентарен Бирото планирање Atia бидејќи претседателот нема политички овластувања во тоа.