Разлика помеѓу преработките на „Политичка кампања“

Нема измена во големината ,  пред 11 месец
с
Јазично подобрување, replaced: лидер → водач (7), Лидер → Водач
с (Правописна исправка, replaced: сé → сè (4))
с (Јазично подобрување, replaced: лидер → водач (7), Лидер → Водач)
Навиката на модерните западни медиуми (особено радиото и телевизијата) за земање кратки извадоци од говорите резултираше со создавање на терминот "соундбите" - кратка фраза. Во примерите за вакви кратки фрази можат да се вклучат следниве :
:*"Џон Доу е деловен човек, а не политичар. Неговите познавања во областа на финансиските средства можат да доведат до фискална дисциплина во државната Влада".
:*" Со тоа што нашето општество се соочува со подобрување во областа на криминалот, насилството и досега најголемото вложување во образовниот систем, ни требаат лидериводачи кои ќе ја зачуваат безбедноста на нашите улици и одново ќе воспостават одговорност во нашите училишта. Џон Доу е тој лидерводач.,,
:*"Во изминатите 4 години, Џон Доу има пропуштено преку педесет општински состаноци. Како можеш да бидеш лидерводач, а да не се појавуваш? Владата нема да му прогледа низ прсти на Џон Доу!"
 
===Финансирање на кампањата===
Во една модерна политичка кампања, организацијата на кампањата (или "машината") има збунувачка кадрова структура , на истиот начин како што тоа го има кој било бизнис од слична големина.
 
===ЛидерВодач на кампањата===
Обично, успешните кампањи побаруваат лидерводач на кампањата за да ги усогласува нејзините делувања. Настрана од кандидатот, често лидеротводачот на кампањата е најзабележителен. Современите менаџери на кампањи, повеќе се заинтересирани за извршување на кампањската стратегија отколку за нејзиното поставување.
 
===Политички стручни советници===
 
====Процес на водење на кампањата====
Мајор кампањите во САД( кои не го користат модерниот начин), често се многу подолги од оние во другите демократии. Кампањите започнуваат насекаде, неколку месеци до неколку години пред денот на изборите. Првиот дел од секоја кандидатска кампања е одлучување за почеток. Пред да одлучат да заапочнат, потенцијалните кандидати често разговараат со семејството, пријателите, професионални здруженија, општествени лидериводачи и со лидеритеводачите на своите политички партии. Кандидатите често се бираат од страна на политички партии или лоби-групи кои се заинтересирани за изгласување на политичари кои се нивни истомисленици. За време на овој период, лицата кои се заинтересирани за мандат ја разгледуваат способноста да ги спојат парите, организацијата и јавниот имиџ кои се потребни за да бидат изгласани. Многу кампањи немаат напредок, со што луѓето често се несигурни во способноста на кандидатот да победи на изборите. Сепак, некои кандидати сосема ги исцрпуваат ресурсите потребни за натпреварувачка кампања, продолжена со пишана кампања која не чини многу или неформална кампања создадена да ја зголеми јавната свест и поддршка за нивните позиции. Кога личноста одлучува да започне кампања се прави јавно известување. Известувањето може да содржи сè, од едноставна конференција за заинтересираните медиум до медиумски настан проследен со говор. Обично, на многу луѓе им е познато дека кандидатот ќе започне пред да се направи известувањето. Кампањите често се соопштуваат, а потоа само официјално започнуваат по некој месец откако започнала активната кампања. За да се биде воздржан за тоа дали кандидатурата е планирана или не, често е смилена стратегија од страна на потенцијалниот кандидат, или да го испита теренот или да го задржи медиумското внимание.
 
Еден од многуте важни аспекти на големата американска кампања е способноста да акумулира големи суми пари. Внатрешните членови во политичката партијата и донаторите, често ги проценуваат кандидатите врз нивната способност да собираат пари. Недоволното собирање пари подоцна може да доведе до проблем - донаторите да не сакаат да му даваат средства на кандидатот. Иста така, за време на овој период кандидатите патуваат во области каде што дејствуваат и се состануваат со гласачите, се обраќаат пред големи маси на луѓе, мали групи или дури и пред поединци. Ова им овозможува на гласачите да добијат подобра слика за тоа кој е кандидатот за кого читаат во весниците или го гледаат на телевизија. Учесниците во кампањата, често отпочнуваат скапи медиумски кампањи за да им го претстават кандидатот на гласачите, испраќаат доброволци во месните заедници да се состануваат со гласачите и да ги наговараат да го поддржат кандидатот. Дороволците, исто така се одговорни да ги идентификуваат поддржувачите, да ги распределуваат како доброволци или да ги регистрираат за гласање, ако не се претходно регистрирани.