Карпестата уметност во Македонија: Разлика помеѓу преработките

с
→‎top: Јазично подобрување, replaced: лидер → водач
с (Бот: козметички промени)
с (→‎top: Јазично подобрување, replaced: лидер → водач)
Карпестата уметност во [[Македонија]] почнала да се создава пред повеќе од 15 000 години. Оваа уметност ја создавале праисториските луѓе кои ја населувале територијата на Македонија пред повеќе милениуми.
 
Неодамна е откриен 100 000-от карпест гравир на територијата на Република Македонија. Се претпоставува дека на територијата на денешна Македонија има над еден милион карпести гравири. Според [[Светска Федерација за Карпеста Уметност|Светската Федерација за Карпеста Уметност]] Македонија е светски лидерводач на полето на истражувањето на карпестата уметност. Според др.[[Душко Алексовски]], Македонија е резерват на карпеста уметност.Во Македонија е пронајден и [[Скочивирски натпис|Скочивирскиот натпис]]-атомска бомба во научниот свет. Сличноста на буквите од овој натпис со буквите од глаголицата упатуваат на размислување дека Светите браќа [[Кирил и Методиј]] не случајно го измислиле "[[Глаголица|словенското писмо]]". Истражувањата на карпестата уметност во Македонија се битни за правилното дефинирање на културното, историското и јазичното наследство на светската цивилизација.
 
== Надворешни извори ==