Екипа: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с →‎Тим билдинг: Јазично подобрување, replaced: лидерс → водач
с Јазично подобрување, replaced: лидер → водач (2)
Ред 13:
[http://en.wikipedia.org/wiki/David_Cooperrider David Cooperrider] предлага дека колку е поголема групата, толку подобро. Ова е поради тоа што поголема група е способна да ги согледа грижите на целиот [[систем]]. Така, додека голем тим може да биде помалку ефективен во изведба на одредена задача, Cooperider предлага дека треба да се земе предвид важноста на таа задача бидејќи пред да се одлучи дали тимот е ефективен или не, најпрво треба да се идентификува она што треба да се постигне.
Во однос на составот, сите тимови имаат елемент на хомогеност и хетерогеност. Колку е похомогена групата, толку по кохезивна ќе биде истата. Колку е похетерогена, толку поголеми разлики во перспективите, и зголемен потенцијал за креативност, но и за конфликт.
Членовите на тимот вообичаено имаат различни улоги, како тим лидериводачи или агенти. Големите тимови може да се поделат и на под-тимови, според потребите. Многу тимови проаѓаат низ циклус на промени, идентификувани од [http://en.wikipedia.org/wiki/Bruce_Tuckman Bruce Tuckman] како: формирање, внатрешен конфликт, нормирање, извршување и распуштање [http://en.wikipedia.org/wiki/Forming-storming-norming-performing (Forming, Storming, Norming, Performing & Adjourning)].
 
== Видови тимови ==
Ред 31:
 
=== Самоуправувачка екипа ===
Вообичаено менаџер дејствува како лидерводач на тимот и е одговорен за дефинирање на целите, методите и функционирањето на тимот. Хиерархискате модели на контрола најчесто не се најдобри за справување со внатрешните зависности и конфликти помеѓу различни делови на една организација. Самоуправувачките тимови користат јасни граници за да созадат слобода и чувство на одговорност на ефикасен начин.<ref>Ken Blanchard. pg 7. "Go Team! Take your team to the Next Level." Berret-Koehler publishing Inc. SanFrancisco, CA. 2005</ref>
 
=== Проектен тим ===
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/Екипа