Разлика помеѓу преработките на „Цевчести црви“

с
→‎Телесни карактеристики: Јазично подобрување, replaced: систем за дишење → дишен систем
с (→‎Телесни карактеристики: Јазична исправка, replaced: лоциран → сместен using AWB)
с (→‎Телесни карактеристики: Јазично подобрување, replaced: систем за дишење → дишен систем)
 
Мускулите се активираат од два [[нерв]]а кои се протегаат по должина на нематодата на двете страни (грбната и стомачната). За разлика од другите животни, каде нервите се разгрануваат до мускулните клетки, истите кај цевчестите црви се разгрануваат кон нервите. Вентралниот (стомачен) нерв поседува серии на [[Нервен центар|нервни центри]] по неговата должина, и двата нерва се поврзуваат со нервен прстен и додатни нервни центри кои се сместени во главата.
 
Главата на цевчестите црви има неколку ситни [[Сетилен орган|сетилни органи]] и [[усна празнина]] која се отвора кон [[голтник]], каде [[храна]]та се раздробува. Понатаму, голтникот води до долга, едноставна цревна празнина чиј ѕид не е изграден од мускули, од каде несварените остатоци се исфрлаат преку [[анус]]от сместен близу врвот на дорзалниот дел од животното. Дигерираната храна во цревото не се дистрибуира со [[циркулаторен систем]], а исто така отсуствува и [[дишен систем за дишење]] за дистрибуција на [[кислород]]от. Наместо на овој начин, хранливите материи и [[екскрет]]ите се дистрибуираат во телесната празнина, чија содржина е регулирана од страна на екскреторни канали на двете страни од телото.
 
== Криптобиоза ==