Разлика помеѓу преработките на „Асиметрична дигитална претплатничка линија“

с
→‎top: Јазична исправка, replaced: базиран → заснован
(Одбиена последната промена (од 62.162.201.66) и ја поврати преработката 3832855 на Vlad5250)
с (→‎top: Јазична исправка, replaced: базиран → заснован)
{{внимание}}
[[Податотека:ADSL router with Wi-Fi (802.11 b-g).jpg|thumb|right|250px|За АДСЛ врска потребна е порта. [[Модем]]от на сликата е воедно и [[точка на безжичен пристап]].]]
'''Асиметрична дигитална претплатничка линија''', АДПЛ, ([[англ.]] ADSL '''Asymmetric Digital Subscriber Line''') е облик на [[ДПЛ]], технологија за комуникација на податоци која врши пренос на истите преку [[бакар]]на [[телефон]]ска жица преку [[модем]].
 
Разликата помеѓу АДПЛ и другите [[xДПЛ]]-и e во тоа што протокот на информации во една насока е поголем од протокот во друга, т.е. во тоа што е [[асиметрија|асиметричен]]. Затоа АДПЛ се користи за пасивно користење на [[интернет]] со можност за брзо „[[преземање]]“, но не и подигање.
Заради релативно ниската стапка на пренос на информации (во споредба со оптичките мрежи), [[Асинхрон трансферен тежим|АТМ]] е соодветна тенологија за [[мултиплексер|мултиплексирање]] на податоци од временска важност како дигитален глас со податоци од не толкава временска важност како [[веб сообраќај]]; АДСЛ-от често се развива заедно со АТМ-от за да се запази оваа можност и во иднина. Во тројно сценарио, разни АТМ [[виртуелно коло|виртуелни кола]] (ВК) се доделуваат за разни услуги.
 
Во последно време мрежните оператори се оддалечуваат од АТМ и се приближуваат кон [[Етернет]]-базиранзаснован решенија, каде [[ИЕЕЕ 802.1Q|802.1К]] и/или [[Виртуелен Приватен ЛАН Сервис|ВПЛС]] нуди решенија за мултиплексирање. Главната причина за оваа промена е заштеда на трошоци и можноста за отфрлање на постарата и поскапа АТМ мрежа.
 
Провајдерите на АДСЛ услуги може да нудат статичка или динамичка [[IP-адреса]]. Статичката адресура се препорачува на луѓе кои сакаат да се поврзат со нивната канцеларија преку [[виртуелна приватна мрежа]], за некои [[интернет]] игри, и за оние кои сакаат да користат АДСЛ за вдомување на мрежен [[опслужувач]].