Разлика помеѓу преработките на „Скриптирање на опслужувачка страна“

с
→‎Технологии за скриптирање на опслужувачска страна: Јазична исправка, replaced: базиран → заснован
с (→‎Технологии за скриптирање на опслужувачска страна: Правописна исправка, replaced: често пати → честопати)
с (→‎Технологии за скриптирање на опслужувачска страна: Јазична исправка, replaced: базиран → заснован)
 
:ESP или Escapade е создаден уште 1997 од страна на Ед Карп, најмногу се употребува во Европа, а многу малку е прифатен во САД.
;[[JavaServer Pages|JSP]]
:Систем базиранзаснован на програмскиот јазик Java, кој се вгнездува во HTML страниците.
;[[Lasso програмски јазик|Lasso]]
:Работи на повеќе платформи, интерпретерски програмски јазик.