Медицина: Разлика помеѓу преработките

Одземени 19 бајти ,  пред 1 година
с
Јазична исправка, replaced: базиран → заснован (2)
[проверена преработка][проверена преработка]
с (Јазична исправка, replaced: базиран → заснован (2))
Во Европа сè до крајот на 18 век беа употребувани животински и растителни производи, но исто така и делови и течности од човековото тело.
 
Медицината базираназаснована врз факти истовремено претставува движење за основање на најефективниот алгоритам на пракасата (начин да се направи нешто), преку воведување на систематски прегледи и анализи. Движењето со помош на глобалната информатичка наука овозможува сите факти да бидат да бидат собрани и анализирани во согласност со стандардите на протоколарите. Во 2001 година од вкупно 160 систематски прегледи 21.3 % одговориле дека нема доволно факти, 20 % одговориле дека нема влијание, а 22.5 % одговориле дека има позитивно влијание.
 
== Клиничка пракса ==
* Анатомија е наука за физичката структура на организмите. Спротивно од макроскопијата и анатомијата, цитологијата и хистологијата се занимаваат со микроскопските структури.
* Биохемијата е наука за структурата и функцијата за хемиските компоненти во живите организми.
* Биостатистиката е наука за примената на статистиката во биолошката сфера. Примената на биостатистиката е важна за планирањето, пресметката и медицината базираназаснована врз факти.
* Цитологија е микроскопска наука за ќелиите.
* Ембрологијата е наука за раниот развој на организмите.
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.rak.mk/ Македонски портал за малигните заболувања „Rak.mk“]<br />
* [http://www.psihijatrija.eu/ Македонски портал за ментално здравје и мозокот]<br />
* [http://www.mojamedicina.com.mk/ „Моја медицина“, македонски портал за медицина]<br /><br />
 
{{Медицина}}
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Медицина| ]]