Разлика помеѓу преработките на „Група за истражување на филогенијата на скриеносемените растенија“

с
→‎top: Јазична исправка, replaced: базиран → заснован
с
с (→‎top: Јазична исправка, replaced: базиран → заснован)
 
'''Групата за истражување на филогенијата на скриеносемените растенија''' ([[Англиски јазик|англиски]]: ''Angiosperm Phylogeny Group'' или скратено ''APG'') е здружение формирано од две меѓународни групи на [[Ботаника|ботаничари]]-систематичари, чија цел е воспоставување на консензус во однос на [[систематика]]та на [[Скриеносемени|цветните (скриеносемени) растенија]] која би ги рефлектирала сродните односи помеѓу цветниците базиранизасновани на истражувањата во [[Молекуларна систематика|молекуларната систематика]]. Од оваа соработка произлегоа два документа, и тоа 'APG I ([[1998]])' и 'APG II ([[2003]])'. Тие се создадени како резултат на несогласувањата кои постојат во постарите класификации на [[Растенија|растителниот]] свет (како системите на [[Кронквистов систем|Кронквист]] од [[1981]], потоа на Торн од [[1992]] и [[2001]] и на [[Армен Тахтаџјан|Тахтаџјан]] од [[1997]]).
 
Меѓу поважните организации кои учествуваат во истражувањата се: