Разлика помеѓу преработките на „Peer-to-peer“

Додадени 3 бајти ,  пред 1 година
с
Јазична исправка, replaced: базиран → заснован (2)
(дополнување #WPWP #WPWPMK)
с (Јазична исправка, replaced: базиран → заснован (2))
{{внимание}}
{{вики}}
[[Податотека:P2P-network.svg|мини|300п|| Децентрализирана P2P мрежа ]]
Поимот ‚'''peer to peer'''‘ првично се употребувал за опис на [[комуникација]] помеѓу два „јазли“ (peers), аналогно на [[телефон]]скиот разговор, во кој учесниците во [[point-to-point]] конекцијата имаат еднаков статус. P2P претставува „точка до точка“ конекција помеѓу два еднакви партици-панта.
 
Peer-to-peer системи најчесто се имплементира како апстрактно мрежно преклопување, изградена во Апликациско ниво, на врвот на мајчинната/домашната или материјалната мрежна топологија. Таквите преклопувања се користат за означување и разоткривање врсникот(peer) се со цел да го направат системот P2P независен од физичко мрежната топологија. Содржината типично се разменува директно преку Интернет Протокол (IP) мрежа. Анонимните peer-to-peer системи се исклучок, како и спроведување дополнителна насочување слоеви за да се прикријат идентитетот на изворот или одредиштето на пребарувања.
 
Во структурирани во peer-to-peer мрежи, врсници (и, понекогаш, ресурси) се организирани во следниве специфични критериуми и алгоритми, кои водат до преклопување со специфични топологии и својства. Тие обично користат дистрибуирана хеш табела базираназаснована (DHT) индексирање, како што е во системот Chord (МИТ).<ref>{{Citation|last1=Kelaskar|first1=M.|last2=Matossian|first2=V.|last3=Mehra|first3=P.|last4=Paul|first4=D.|last5=Parashar|first5=M.|year=2002|url=http://portal.acm.org/citation.cfm?id=873218|title=A Study of Discovery Mechanisms for Peer-to-Peer Application}}</ref>
 
Неструктурираните peer-to-peer мрежи не даваат никаков алгоритам за организација или оптимизација на мрежните конекции.Поточно, три модели на неструктурирани архитектура се дефинирани. Во едноставните peer-to-peer системи целата мрежа се состои само од еквивалентни врсници. Постои само еден ротирачки слој, како што не постојат склоп јазли со некои посебни инфраструктурни функции. Хибридните peer-to-peer системи дозволуваат да постои таква инфраструктура на јазли, најчесто нарекувајки ги суперјазли.<ref>Beverly Yang and Hector Garcia-Molina, ''Designing a super-peer network'', Proceedings of the 19th International Conference on Data Engineering (2003).</ref> Во централизираните peer-to-peer системи, централен опслужувач се користи за означување на функциите и за подигање на целиот систем. . Иако ова има сличности со структурирана архитектура, поврзаноста помеѓу врсниците не е утврдена со кој било алгоритам. Првиот познат и популарен peer-to-peer споделувач на системски датотеки, napster, беше пример на централизиран модел. Gnutella и Freenet, од друга страна, се примери на децентрализираниот модел. Каза е пример на хибриден модел.
Некои истакнати истражувачки проекти ги вклучуваат The Chord project, the PAST storage utility, the P-Grid, и содржината Cthe CoopNet content distribution system.
 
DHT-базиранитезаснованите мрежи биле широко користени за спроведување на поефикасно откривање извори<ref>{{Citation|last1=Ranjan|first1=Rajiv|last2=Harwood|first2=Aaron|last3=Buyya|first3=Rajkumar|date=1 December 2006|url=http://www.cs.mu.oz.au/%7Erranjan/pgrid.pdf|title=A Study on Peer-to-Peer Based Discovery of Grid Resource Information}}</ref><ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://gridbus.org/papers/DecentralisedDiscoveryGridFed-eScience2007.pdf|first1=Rajiv|last1=Ranjan|first2=Lipo|last2=Chan|first3=Aaron|last3=Harwood|first4=Shanika|last4=Karunasekera|first5=Rajkumar|last5=Buyya|title=Decentralised Resource Discovery Service for Large Scale Federated Grids |format=PDF}}</ref> , за мрежни компјутерски системи, како што помага во управување и распоредување на апликации. Активноста на откривање извори вклучува потрага по соодветни видови на ресурси кои се совпаѓаат со на барањата на корисникот. Најнови достигнувања во доменот на децентрализирано откривање извори се базираат на проширување на постоечките DHTs со способноста на мулти-димензионална организација на податоци и пребарувачко ротирање. Главните напори се согледуваат во припојување на просторните податоци, како што се индексите на Space Filling Curves(SFCs), вклучувајќи ги Hilbert curves, Z-curves, k-d tree, MX-CIF Quad tree и R*-tree за управување, насочување, и индексирање и пребарување објекти над DHT мрежи. Просторните индекси се добро прилагодени за справување со комплексноста на Grid ресурсните (сомневања)?. Иако некои просторни индекси можат да имаат проблеми во поглед на насочувањето на товарната рамнотежа во случај на неверодојстојни податоци, сите просторни индекси се повеќе [[размерливост|размерливи]] во зависност од бројот на hops генерирани пораки додека го пребаруваат и Grid ресурсниот мрежен прашалник.
 
===Неструктурирани системи===