Разлика помеѓу преработките на „Омов закон“

Одземени 12 бајти ,  пред 11 месец
с
Јазична исправка, replaced: Кавендиш → Кевендиш
(Замена на Image:15._Омов_закон.ogg со Image:15._Омов_закон.ogv (од страна на CommonsDelinker поради: File renamed: Wrong extension (img_media_type=VIDEO/ogv)
с (Јазична исправка, replaced: Кавендиш → Кевендиш)
[[Податотека:15. Омов закон.ogv|мини|десно|300п|Проф. Оливер Зајков од [[ПМФ]], Скопје опитно го покажува Омовиот закон.]]
 
'''Омовиот закон''' се однесува на [[електрично коло|електрични кола]], тој вели дека:
 
: Струјата помеѓу две точки е директно пропорционална со потенцијалната разлика (напонот) и обратно пропорционална со отпорот помеѓу нив.
 
Математички, тоа се изразува како:
 
:<math>I = {\frac{U}{R}}</math>
 
Каде што '''I''' е струјата во ампери, '''U''' е потенцијалната разлика во волти, и '''R''' е електричната отпорност изразена во оми. Потенцијалната разлика е позната и како пад на напонот, и може да се означува и со '''V''', '''E''' или '''ЕМС''' (електромоторна сила).<ref>
''Handbook of Chemistry and Physics'', Fortieth Edition, стр. 3112, 1958</ref>
 
Оваа законитост ја открил германскиот физичар [[Георг Ом]], и ја објавил во 1827. година како резултат на лабораториски мерења, и во малку посложена форма.
 
Отпорноста на повеќето отпорнички материјали [[отпорник|отпорници]] е константна за широк спектар на струи и напони. Кога отпорникот се употребува во вакви околности, неговата отпорност се нарекува „омска“. Покрај омската отпорност, постои и капацитивна и индуктивна, кои се јавуваат кај променливите и наизменичните струи.
 
Омовиот закон, во презентираната форма, е мошне корисен за електротехниката, затоа што опишува како напонот, струјата и отпорот се поврзани на „макроскопско“ ниво, односно како елементи на електричното коло. Физичарите кои ги проучуваат електричните својства на материјалите на микроскопско ниво ја употребуваат векторската равенка:
 
:<math>
</math>
 
каде што '''J''' е [[густина на струја]]та (струја по единична површина), '''σ''' е [[електрична спроводливост|електричната спроводливост]], а '''E''' е [[електрично поле|електричното поле]] (во волти по метар).
 
==== Историја ====
стаклени цевки со различен дијаметар и должина полни со солен раствор. Премери
тековната забележувајќи колку силен шок тој се чувствува како тој заврши на
колото со неговото тело. КавендишКевендиш, пишува дека "брзината" (тековен)
варираше директно како "степен на електрификација" (напон).
 
Oм ја правеше
е "законот Барлоу е", беа дискредитирани, во однос на реалната
апликации за телеграфски дизајн на системот, како што е наведено од страна на Семјуел
FB Морс во 1855.
 
Додека стариот термин за
природата; квалитативен опис што води кон закон Ом може да биде врз основа на
класичната механика се користи моделот Drude развиена од страна на Павле Drude
во 1900 година
 
Моделот Drude третира
непроменливи наизменична кола земе иста форма како и закон Ом. Сепак,
променливи се генерализира на комплексни броеви и струен и напонски бранови се сложени
exponentials.
 
Во овој пристап, на
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Електротехника]]