Конструктивни елементи: Разлика помеѓу преработките

с
→‎top: Правописна исправка, replaced: пред се → пред сè
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
с (→‎top: Правописна исправка, replaced: пред се → пред сè)
'''Конструктивни елементи''' — основни елементи на конструктивниот систем се: носечки ѕидови, [[Столб|столбовистолб]]ови, [[Греда|греди]], [[меѓукатни конструкции]], кровни конструкции.
 
[[Материјали|Материјалите]]те од кои се изведуват конструктивните елементи можат да бидат: [[Дрво (појаснување)|дрво]], [[челик]], армиран бетон, преднапрегнат бетон.
 
Овие елементи завземаат различни положби во просторот. Со комбинација и поврзување на овие елементи се добиваат сложени носачи, чиј степен на сложеност зависи од врските во јазлите (зглобни, крути, делумно крути). Основни услови кои треба да ги задоволат конструктивните системи се: сигурност, намена, рамнотежа, стабилност, носивост, трајност, естетика.
 
Изборот на оптимален конструктивен систем не е едноставен и пред сесè зависи од барањата на објектот и корисниците на истиот. Оптималната конструкција треба да биде стабилна, цврста, фунцкионална, економична и економски оправдана.
 
При проектирање и пресметка на конструктивните елементи и конструктивниот систем во целост потребно е да се задоволат стандардите за конструкции – [[Европски норми]] (еврокодови).
 
Европските норми опфаќаат неколку основни делови:
 
* Дејствување на конструкцијата и пресметка