Извоз: Разлика помеѓу преработките

Додадени 18.787 бајти ,  пред 1 година
Создадено преведувајќи ја страницата „Export
(нова страница)
 
(Создадено преведувајќи ја страницата „Export“)
'''Извоз''' - продажба на производи и услуги во странство, т.е. надвор од домашната економија.
 
'''Извозот''' во [[Меѓународна трговија|меѓународната трговија]] е продукт или [[Услуга (деловна)|услуга]] произведена во една земја што се продава во друга земја.<ref>[https://www.edumaritime.net/icc-academy/export-import-certificate-eic-online ICC Export/Import Certification]</ref> Продавачот на такви добра и услуги е ''извозник''; странскиот купувач е ''[[Увоз|увозник]]''.<ref>Joshi, Rakesh Mohan, International Marketing, Oxford University Press, New Delhi and New York. {{ISBN|0-19-567123-6}}</ref>
Најважни фактори што влијаат врз обемот и динамиката на извозот на една земја се:<ref>Таки Фити, ''Економија''. Скопје: Економски факултет – Скопје, 2006, стр. 452-453.</ref>
[[Податотека:Export_And_Import.jpg|мини|Извоз и [[увоз]]]]
* конкурентската способност на земјата и висината на нивото на [[Цена (економија)|цените]] во неа споредено со нивото на цените во странство (релативните цени)
Извозот на добра често бара вклучување на властите на [[купувач|клиенти]]. Од гледна точка на купувачот, извозот е увоз.
* преференциите (склоностите) на потрошувачите за домашните и за странските производи
* [[Девизен курс|девизниот курс]] и [[Надворешнотрговска политика|надворешно-трговските политики]] на земјите што тргуваат
* [[транспорт]]ните трошоци.
 
== НаводиФирми ==
Многу [[производство|производни]] фирми ја започнуваат својата глобална експанзија како извозници и дури подоцна се префрлаат на друг режим за служење на странски пазар.<ref name="washington">{{Наведена книга|title=International business : competing in the global marketplace|last=Washington|first=Charles W. L. Hill, University of|date=2015|isbn=978-0-07-811277-5|edition=Tenth edition.|page=454}}</ref>
{{наводи}}
 
== Процес ==
Методите за извоз на производ, стока или информации вклучуваат пошта, рачна достава, авионска испорака, испорака со брод, поставување на Интернет или преземање од веб-страница.
 
== Бариери ==
Извозните бариери се поделени во четири големи категории: мотивациони, информативни, оперативни/базирани на ресурси и знаење.<ref name=":0">{{Наведена книга|title=Government export promotion: A global perspective|last=Seringhaus|first=F. R|publisher=Routledge|year=1990|isbn=0415000645|pages=1}}</ref><ref name=":1">{{Наведено списание|last=Stouraitis|first=Vassilios|last2=Boonchoo|first2=Pattana|last3=Mior Harris|first3=Mior Harun|last4=Kyritsis|first4=Markos|date=2017|title=Entrepreneurial perceptions and bias of SME exporting opportunities for manufacturing exporters: A UK study.|url=https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/JSBED-03-2017-0095/full/html|journal=Journal of Small Business and Enterprise Development|volume=24|issue=4|pages=906–927|via=}}</ref>
 
[[Трговска бариера|Трговските бариери]] се владини закони, [[Државна регулација|регулативи]], [[полиси]] или практики кои ги штитат домашните производи од странска конкуренција. Иако ограничувачките деловни практики понекогаш имаат сличен ефект, тие обично не се сметаат за трговски бариери. Најчестите надворешно-трговски бариери се мерките и политиките наметнати од владата што ја ограничуваат, спречуваат или попречуваат меѓународната размена на стоки и услуги.<ref name="trade_barriers">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.cftech.com/BrainBank/INTERNATIONALAFFAIRS/TargTradBarr.html|title=Targeted Trade Barriers|publisher=cftech.com|archive-url=https://web.archive.org/web/20130429151154/http://www.cftech.com/BrainBank/INTERNATIONALAFFAIRS/TargTradBarr.html|archive-date=29 April 2013|accessdate=27 July 2015}}</ref>
 
=== Стратешки ===
Меѓународните договори ја ограничуваат трговијата и трансферот на одредени видови на стоки и информации, на пример, стоки поврзани со оружје за масовно уништување, напредни телекомуникации, оружје и тортура и некои уметнички и [[артефакт|археолошки артефакти]]. На пример:
 
* [[Група на нуклеарни добавувачи|Групата за нуклеарни добавувачи]] ја ограничува трговијата со нуклеарно оружје и придружна стока (учествуваат 45 земји).
* [[Група Австралија|Групата Австралија]] ограничува трговијата со хемиско и биолошко оружје и придружна стока (39 земји).
* [[Режим за контрола на ракетна технологија|Режимот за контрола на ракетната технологија]] ја ограничува трговијата со средства за испорака на оружје за масовно уништување (35 земји).
* Договорот за [[Аранжман за Васенар|Васенар]] ограничува трговијата со конвенционално оружје и технолошки развој (40 земји).
 
=== Тарифи ===
[[царински давачки|Тарифата]] е данок што се става на одредено добро или збир на стоки извезени од или увезени во село, создавајќи економска бариера во трговијата.<ref>{{Наведени вести|url=http://www.investopedia.com/terms/t/tariff.asp|title=Tariff|last=Staff|first=Investopedia|date=24 November 2003|work=Investopedia|access-date=7 May 2017|archive-url=https://web.archive.org/web/20171206154024/https://www.investopedia.com/terms/t/tariff.asp|archive-date=6 December 2017|language=en-US}}</ref> Тарифа може да се користи кога домашните производители имаат потешкотии да се натпреваруваат со увозот. Тарифите исто така можат да се користат за заштита на индустрија за која земјата гледа како прашање на нејзината национална безбедност.Некои индустрии добиваат заштита што има сличен ефект како и [[Субвенционирање|субвенциите]]; тарифите ги намалуваат стимулациите на индустријата за производство на стоки побрзо, поевтино и поефикасно, станувајќи сè помалку конкурентни.
 
Третата основа за тарифа вклучува [[Дампинг цени|дампинг]]. Кога производител извезува со загуба, неговите конкуренти можат да го отежнат овој ''дампинг''. Друг случај е кога извозничките цени се многу пониски на извозниот пазар отколку на домашниот.<ref name="tariff">{{Наведена мрежна страница|url=http://economics.about.com/cs/taxpolicy/a/tariffs.htm|title=The Economic Effect of Tariffs|last=Mike Moffatt|archive-url=https://web.archive.org/web/20150906075517/http://economics.about.com/cs/taxpolicy/a/tariffs.htm|archive-date=6 September 2015|accessdate=27 July 2015}}</ref> Целта и очекуваниот исход на тарифата е да се поттикнат трошењето на домашни добра и услуги, наместо на нивните увезени еквиваленти.
 
Тарифите можат да создадат тензија меѓу земјите. Примерите вклучуваат [[Тарифа на челик во САД 2002 година|тарифа на челик во САД од 2002]] година и кога [[Кина]] постави тарифа од 14% на увезените автомобилски делови. Таквите тарифи обично доведуваат до жалба до [[Светска трговска организација|Светската трговска организација]] (СТО) која поставува правила и обиди за решавање на трговските конфликти.<ref name="WTO2">[https://www.pbs.org/nbr/site/onair/transcripts/060330b/ US/China Trade Tensions] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20110516004140/http://www.pbs.org/nbr/site/onair/transcripts/060330b/|date=16 May 2011}}, [[Public Broadcasting Service|Darren Gersh]]. Retrieved 21 May 2006.</ref> Доколку тоа е незадоволително, земјата извозник може да избере да воведе сопствена тарифа за увоз од другата нација.
[[Податотека:Hamburg.CTA.Altenwerder.BungaRaya.wmt.jpg|мини|300x300пкс|Сад на терминал за контејнери во Алтенвердер ([[Хамбург]])]]
 
== Предности ==
Извозот ги избегнува трошоците за воспоставување производствени операции во целната земја.<ref name="hill2015">{{Наведена книга|title=International Business: competing in the global marketplace|last=Hill|first=Charles W.L.|date=2015|publisher=McGraw Hill|isbn=978-0078112775|edition=15th|location=New York|page=454}}</ref>
 
Извозот може да и помогне на компанијата да постигне [[Искусете ефекти на кривата|ефекти на кривата на искуството]] и [[Економија на локација|економијата на локацијата]] во нивната матична земја<ref name="hill2015">{{Наведена книга|title=International Business: competing in the global marketplace|last=Hill|first=Charles W.L.|date=2015|publisher=McGraw Hill|isbn=978-0078112775|edition=15th|location=New York|page=454}}</ref> Предности вклучуваат сопственостите на фирмата, меѓународно искуство, како и можноста да се развие или [[Портер генерички стратегии|ниска цена]] или [[Портер генерички стратегии|диференцирани производи]]. Локациските предности на одреден пазар се комбинација на трошоци, [[гап анализа|потенцијал на пазарот]] и [[Финансиски ризик|ризик за инвестирање]] . Предностите на [[Интернационализација|интернационализацијата]] се придобивки од задржување на [[Основна компетентност|основната компетентност]] во компанијата и нејзино поставување преку синџирот на вредност наместо да се [[лиценца|лиценцира]], [[Надворешни извори|аутсорсне]] или продаде.
 
Во однос на [[Електрична парадигма|еклектичната парадигма]], компаниите со слаби предности на сопственост не влегуваат на странски пазари. Доколку компанијата и нејзините производи се опремени со предност на сопственоста и предност на интернализација, тие влегуваат преку режими со низок ризик, како што е извозот. Извозот бара значително помалку инвестиции од другите режими, како што се [[Странски директни инвестиции|директни инвестиции]] . Помалиот ризик на извозот обично ја намалува [[Стапка на поврат|стапката на поврат]] на продажбата наспроти другите режими. Извозот им овозможува на менаџерите да вршат контрола на производството, но не им дава можност да вршат исто толку контрола на маркетингот. Извозник пријавува разни посредници за управување со [[маркетинг менаџмент и маркетинг активности]] . Извозот има влијание и врз економијата. Бизнисите извезуваат стоки и услуги таму каде што имаат конкурентска предност. Ова значи дека тие се подобри од која било друга земја во обезбедувањето на тој производ или имаат природна способност да произведуваат или поради нивната клима или географска положба итн.<ref name=":2">{{Наведена мрежна страница|url=https://www.thebalance.com/exports-definition-examples-effect-on-economy-3305838|title=3 Ways Countries Increase Exports.|last=analysis|first=Full Bio Follow Linkedin Follow Twitter Kimberly Amadeo has 20 years of experience in economic|last2=Amadeo|first2=business strategy She writes about the U. S. Economy for The Balance Read The Balance's editorial policies Kimberly|work=The Balance|language=en|accessdate=2020-09-21}}</ref>
 
== Недостатоци ==
Извозот може да не биде остварлив, освен ако не се најдат соодветни локации во странство.<ref name="washington">{{Наведена книга|title=International business : competing in the global marketplace|last=Washington|first=Charles W. L. Hill, University of|date=2015|isbn=978-0-07-811277-5|edition=Tenth edition.|page=454}}</ref>
 
Големите трошоци за транспорт можат да го направат извозот неекономичен, особено за набавни производи.<ref name="washington">{{Наведена книга|title=International business : competing in the global marketplace|last=Washington|first=Charles W. L. Hill, University of|date=2015|isbn=978-0-07-811277-5|edition=Tenth edition.|page=454}}</ref>
 
Друг недостаток е што трговските бариери можат да го направат извозот неекономичен и ризичен.<ref name="washington">{{Наведена книга|title=International business : competing in the global marketplace|last=Washington|first=Charles W. L. Hill, University of|date=2015|isbn=978-0-07-811277-5|edition=Tenth edition.|page=454}}</ref>
 
За [[Мали и средни претпријатија|малите и средни претпријатија]] (МСП) со помалку од 250 вработени, извозот е генерално потежок отколку да се тргува на домашниот пазар. Непознавањето на [[Регулатива на трговијата|трговските регулативи]], културните разлики, различните јазици и [[Девизен пазар|девизните]] ситуации, како и оптоварувањето на ресурсите и вработените, го комплицираат процесот. Две третини од извозниците на МСП остваруваат само еден странски пазар.<ref>Daniels, J., Radebaugh, L., Sullivan, D. (2007). International Business: environment and operations, 11th edition. [[Prentice Hall]]. {{ISBN|0-13-186942-6}}</ref>
 
Извозот исто така може да ја девалвира локалната валута за да ги намали цените на извозот. Исто така, тоа може да доведе до воведување тарифи на увезената стока.<ref name=":2">{{Наведена мрежна страница|url=https://www.thebalance.com/exports-definition-examples-effect-on-economy-3305838|title=3 Ways Countries Increase Exports.|last=analysis|first=Full Bio Follow Linkedin Follow Twitter Kimberly Amadeo has 20 years of experience in economic|last2=Amadeo|first2=business strategy She writes about the U. S. Economy for The Balance Read The Balance's editorial policies Kimberly|work=The Balance|language=en|accessdate=2020-09-21}}</ref>
 
== Мотивации ==
Разновидноста на мотиватори за извоз може да доведе до пристрасност во изборот. Големината, познавањето на странските пазари и несаканите нарачки ги мотивираат фирмите да имаат специфични димензии (истражувачки, надворешни, реактивни).<ref name=":0">{{Наведена книга|title=Government export promotion: A global perspective|last=Seringhaus|first=F. R|publisher=Routledge|year=1990|isbn=0415000645|pages=1}}</ref><ref name=":1">{{Наведено списание|last=Stouraitis|first=Vassilios|last2=Boonchoo|first2=Pattana|last3=Mior Harris|first3=Mior Harun|last4=Kyritsis|first4=Markos|date=2017|title=Entrepreneurial perceptions and bias of SME exporting opportunities for manufacturing exporters: A UK study.|url=https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/JSBED-03-2017-0095/full/html|journal=Journal of Small Business and Enterprise Development|volume=24|issue=4|pages=906–927|via=}}</ref>
 
== Макроекономија ==
Во [[Макроекономија|макроекономијата]], нето-извозот (извоз минус увоз) е компонента на [[Бруто домашен производ|бруто домашниот производ]], заедно со домашната [[Потрошувачка|потрошувачката]], [[Инвестиции (макроекономија)|физичките инвестиции]] и [[Државни трошоци|државните трошоци]]. Странската побарувачка за извоз на една земја зависи позитивно од приходите во странски земји и негативно од силата на валутата на земјата производителот (т.е. од тоа колку е скапо за странските клиенти да купуваат [[Валута|валута на]] земјата производител на [[Девизен пазар|девизниот пазар]] ).
 
== Наводи ==
{{Наводи|30em}}
[[Категорија:Меѓународна трговија]]
[[Категорија:Превоз и достава на стоки]]
[[Категорија:Страници со непрегледан превод]]