Разлика помеѓу преработките на „Традиција“

с
→‎Концептот на традицијата: Правописна исправка, replaced: често пати → честопати
с (→‎Динамички и конзервативни елементи на традицијата: Јазична исправка, replaced: конзистентен → доследен using AWB)
с (→‎Концептот на традицијата: Правописна исправка, replaced: често пати → честопати)
 
== Концептот на традицијата ==
Без оглед дали проучуваме специфичен елемент на [[фолклор]]от, или начинот на кој членовите на групата комуницираат и учат, традицијата секогаш е витална, динамична карактеристика на културата на одредена фолклорна група. Всушност традиција е често првиот збор кој паѓа на памет кога луѓето размислуваат за тоа што е [[фолклор]]. Токму заради тоа што идејата за традиција е толку позната, често патичестопати се поставуваат прашања околу тоа како фолклористите го интерпретираат концептот и како тој се вклопува во генералното сфаќање на терминот фолклор. Овие прашања се поврзани со тоа како традициите се пренесуваат, како тие се учат и одржуваат во рамки на одредена група. Бидејќи овие прашања се однесуваат на познати концепти, ќе ги разгледаме едно по едно, користејќи ги и како рамка за подобро разбирање на современиот пристап кон проучувањето на традицијата.
Традиција е:
# нешто што го споделуваме и процесот низ кој се врши тоа споделување