Научен метод: Разлика помеѓу преработките

Одземени 77 бајти ,  пред 3 години
с
→‎top: Правописна исправка, replaced: повеќе пати → повеќепати
[проверена преработка][проверена преработка]
с →‎top: Правописна исправка, replaced: повеќе пати → повеќепати
Ред 1:
'''Научниот метод''' или '''научниот процес''' е од фундаментално значење за [[наука|научното истражување]] или при стекнувањето на ново [[знаење]] базирано на физички доказ од страна на [[научна заедница|научната заедница]].
Научниците користат [[набљудување|набљудувања]] и [[просудување]] за да предложат пробни објаснувања за природните феномени, наречени [[хипотеза|хипотези]].
Според важечката претпоставка на [[Натурализам (филозофија)|методолошкиот материјализам]], настаните што можат да се набљудуваат во [[природа|природата]]та можат да се објаснат само со природни закони, без да се претпостави постоењето или непостоењето на [[натприродно|натприродното]]то.
[[Предвидување|Предвидувањата]] од овие хипотези се тестираат со различни [[експеримент|експерименти]]и, што треба да бидат [[повторливост|повторливи]].
Важен аспект на хипотезата е дека мора да биде [[побивливост|побивлива]], со други зборови, таа мора да биде смислена така што хипотезата може да биде погрешна.
Ако [[предлог|предлогот]]от не е побивлив, тогаш тоа не е хипотеза, туку мислење или изјава надвор од опсегот на научното истражување.
 
Кога хипотезата е повеќе патиповеќепати верифицирана преку експеримент, се смета дека е [[теорија]] и новите предвидувања се базираат на неа.
Било какви грешни предвидувања, внатрешни противречности или празнини, или необјаснети феномени, започнуваат генерирање и размислување за поправки или алтернативни хипотези, кои исто така се тестираат, и така натаму.
Било која хипотеза која е доволно [[убедливост|убедлива]] за да може да се прават предвидувања, е тестирана на овој начин.