Разлика помеѓу преработките на „Дебело црево“

Додадени 17 бајти ,  пред 8 месеци
с
Правописна исправка, replaced: често пати → честопати
с (Правописна исправка, replaced: често пати → честопати)
Дебелото црево е мускулно лигавичен цевчест орган и претставува завршен дел од системот за варење. Неговата должина изнесува околу 1,5 метри. Започнувајќи од десната бедрена јама дебелото црево формира рамка околу витките од тенкото црево. На дебелото црево се разликуваат три дела: [[слепо црево]], сито црево и право црево.
 
Слепото црево долго околу 8  cm. Во него завршува тенкото црево со илеоцекалниот отвор (''ostium ileocecale''). На отворот се наоѓа илеоцекален залосток изграден од две лигавични дипли. Залистокот го затвора отворот спречувајќи го враќањето на цревната содржина од дебелото во тенкото црево. На слепото црево е придодаден еден слеп црволик израсток (''appendix vermiformis'') погрешно означен како “слепо црево”. Дожината на [[апендикс]]от е променлива, но најчесто 7-8 7–8 cm.
 
Ситото црево според патот и местоположбата се дели на четири дела: нагорен колон (''colon ascendens''), напречен (''colon transversum''), надолен (''colon descesens'') и сигмоиден колон (''colon sigmoideum''). Меѓу нагорниот и трансферзалниот колон се наоѓа десен агол или флексура, а меѓу напречниот и надолниот колон се наоѓа лева количина флексура. Нагорниот и надолниот колон се неподвижни и сраснати за задниот стомачен ѕид, додека напречниот и сигмоидниот колон се слободни и подвижни.
 
[[Анус]]ното црево се наоѓа во малата карлица и тоа пред крстната и тртничката [[коска]]. Неговата должина изнесува 12 до 15  cm. Крајниот дел од [[ректум]]от завршува со анус (''anus''). Кружниот слој од мускулатурата на ректумот над анусот гради внатрешен [[сфинктер]] инервиран од симпатички влакна. Околу него се наоѓа еден напречно пругаст [[мускул]], тоа е надворешен сфинктер на анусот.
 
Во завршниот дел од ректумот се наоѓаат венски сплетови. Вените често патичестопати се прошируваат во [[хемороид]]ални јазли коишто [[крв]]арат. На површината од дебелото со исклучок на ректумот се забележуваат три надолжни ленти или тении изградени од надолжниот мускулен слој. Меѓу нив се наоѓаат проширувања налик на ќесиња (''haustrae coli''). Лигавицата од дебелото црево формира напречни полумесечести дипли. Таа е мазна и нема цревни ресички.
 
== Функција на дебелото црево ==
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Систем за варење]]