Разлика помеѓу преработките на „Антропофаг“

Додадени 1.122 бајти ,  пред 10 месеци
 
== Записи ==
[[Херодот]] прв напишал за ''андрофагите'' во својата „''Историја“'', каде ги опишал како едно од неколкуте племиња во близина на Скитија. Дополнителна белешка укажува на тоа дека ''андрофагите'' се канибали, како што се гледа од нивното име:
{{Цитат во кутија|Антропофагите се подивјачки од која било друга раса. Тие ниту ја почитуваат правдата, ниту се регулираат со какви било закони. Тие се номади, а нивната облека е скитска но јазикот што го зборуваат им е својствен ним. За разлика од која било друга нација во овие делови, тие се канибали.
 
* [[Херодот]] прв напишал за ''андрофагите'' во својата „''Историја“'', каде ги опишал како едно од неколкуте племиња во близина на Скитија. Дополнителна белешка укажува на тоа дека ''андрофагите'' се канибали, како што се гледа од нивното име:
— Херодот Истории, Книга 4 (''Мелпомена'')}}<blockquote class="templatequote"><div class="templatequotecite"></div></blockquote>[[Плиниј Постариот]] подоцна во своето дело ''Природна историја'' ([[Латински јазик|латински]]: ''Naturalis Historia)'' напишал дека истите канибали во близина на Скитија носеле скалпови на луѓе на своите гради.
{{Цитат во кутијаЦитатник2|Антропофагите се подивјачки од која било друга раса. Тие ниту ја почитуваат правдата, ниту се регулираат со какви било закони. Тие се номади, а нивната облека е скитска но јазикот што го зборуваат им е својствен ним. За разлика од која било друга нација во овие делови, тие се канибали.
{{Цитат во кутија|Антропофагитеза кои претходно споменавме [...], според кажувањата на Исигон од Никија, имале навика да пијат од човечки черепи и да ги ставаат скалповите со прицврстена коса на нивните гради, како многу салфетки.
— Херодот Истории, Книга 4 (''Мелпомена'')}}
 
* Филострат во Животот на Аполон од Тијана 6. 23 - 25, го напишал следново:
— Плиниј Постариот, Природна историја (''Historia Naturalis''), Книга 7, Поглавје 2}}
{{Цитатник2|„Насамонците и Андрофагите (човекојади) и Пигмеите (Пигмејците) и Скијаподите се исто така племиња на Атиопија (Етиопија) и се протегаат до Океанос Аитиопос (Етиописки Океан), каде морепловците некогаш влегуваат, освен како отпадници спротивно на нивната волја “.}}
 
— Херодот* Истории, Книга 4 (''Мелпомена'')}}<blockquote class="templatequote"><div class="templatequotecite"></div></blockquote>[[Плиниј Постариот]] подоцна во своето дело ''Природна историја'' ([[Латински јазик|латински]]: ''Naturalis Historia)'' напишал дека истите канибали во близина на Скитија носеле скалпови на луѓе на своите гради.
[[Амијан Марцелин]] во својата ''книга „Res gestae''“ ги споменал антропофагите.
{{Цитат во кутијаЦитатник2|Антропофагитеза кои претходно споменавме   [...], според кажувањата на Исигон од Никија, имале навика да пијат од човечки черепи и да ги ставаат скалповите со прицврстена коса на нивните гради, како многу салфетки.
 
— Плиниј Постариот, Природна историја (''Historia Naturalis''), Книга 7, Поглавје 2}}{{Цитатник2|„Потоа следуваат региони [во Африка] чисто замислени: кон запад [на етиопското кралство Мерое] ... Агриофагите (јадачи на диви ѕверови), кои живеат главно од месо од пантери и лавови; Памфагите (сештојади), кои голтаат сè; Антропофагите (човекојади), чија храна е човечко месо “.
{{Цитат во кутија|Покрај нив се Меланхламите и Антропофагите, кои лутаат по различни делови на земјата и живеат од човечко месо. И овие луѓе се избегнуваат толку многу заради нивната ужасна храна, што сите племиња кои биле нивни соседи живеат на растојание од нив. И така, целиот тој регион на северо-исток, сè додека не дојдете до Кинезите, е ненаселен.
- Плиниј Постариот, Природна Историја 6. 195}}
 
* [[Амијан Марцелин]] во својата ''книга „Res gestae''“ ги споменал антропофагите.
{{Цитат во кутијаЦитатник2|Покрај нив се Меланхламите и Антропофагите, кои лутаат по различни делови на земјата и живеат од човечко месо. И овие луѓе се избегнуваат толку многу заради нивната ужасна храна, што сите племиња кои биле нивни соседи живеат на растојание од нив. И така, целиот тој регион на северо-исток, сè додека не дојдете до Кинезите, е ненаселен.
— Амијан Марцелин, ''Res Gestae'', Книга 31, 1862}}
 
 
* [[Канибализам]]
* [[Блеми (легендарни суштества) ]]
 
== Наводи ==
5.401

уредување