Разлика помеѓу преработките на „Антропофаг“

Додадени 2.335 бајти ,  пред 1 година
нема опис на уредувањето
(Создадено преведувајќи ја страницата „Anthropophage“)
 
 
'''Антропофаг''' <ref name="Zika2003">{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=C_yqOu94dAwC&pg=PA463|title=Exorcising Our Demons: Magic, Witchcraft, and Visual Culture in Early Modern Europe|last=Charles Zika|publisher=BRILL|year=2003|isbn=90-04-12560-4|pages=463–}}</ref> (од {{Lang-el|ανθρωποφάγος}} , „јаде луѓе“, множина {{Lang-el|ανθρωποφάγοι}} ) бил член на митската раса канибали опишана од [[Херодот]] во неговите ''истории'' '''''прво''''' како '''''андрофаги''''' („човекојади“), а подоцна и од други автори, вклучувајќи го и драматургот [[Вилијам Шекспир]] . Зборот првпат се појавувапојавил на [[Англиски јазик|англиски]] околу 1552 година.
 
Во популарната култура, ''антропофагот'' понекогаш е прикажан како суштество без глава, но наместо тоа, неговото лице е на трупот. Ова може да биде погрешно толкување засновано на пишувањата на Шекспир во ''[[Отело]]'', каде што по грешка ''антропофагите'' се опишани со следната линија,како ''и мажилуѓе чии глави растат под нивните раменици'' “. Впрочем, тоа се однесува на една посебна, различна раса на митски суштества позната како [[Блеми (легендарни суштества)|''Блеми'']], за кои навистина се вели дека немаат глава, а нивните карактеристики на лицето се на градите.
 
== Записи ==
== Во литературата ==
[[Херодот]] прв напишал за ''андрофагоитеандрофагите'' во својата „ ''Историја“'', каде ги опишал како едно од неколкуте племиња во близина на Скитија. Дополнителна белешка укажува на тоа дека ''андрофагоитеандрофагите'' се канибали, како што се гледа воод нивното име:
{{Цитат во кутија|Антропофагите се подивјачки од која било друга раса. Тие ниту ја почитуваат правдата, ниту се регулираат со какви било закони. Тие се номади, а нивната облека е скитска но јазикот што го зборуваат им е својствен ним. За разлика од која било друга нација во овие делови, тие се канибали.
 
— Херодот Истории, Книга 4 (''Мелпомена'')}}<blockquote class="templatequote"><div class="templatequotecite"></div></blockquote>[[Плиниј Постариот]] подоцна во својатасвоето дело ''Природна историја'' ([[Латински јазик|латински]]: ''Naturalis Historia)'' напишал дека истите канибали во близина на Скитија носеле скалпискалпови на мажилуѓе на своите гради.
{{Цитат во кутија|Антропофагитеза кои претходно споменавме [...], според кажувањата на Исигон од Никија, имале навика да пијат од човечки черепи и да ги ставаат скалповите со прицврстена коса на нивните гради, како многу салфетки.
 
— Плиниј Постариот, Природна историја (''Historia Naturalis''), Книга 7, Поглавје 2}}
[[Амијан Марцелин]] во својата ''книга „Рес геста'' “ дал опис на антропофагите.
 
[[Амијан Марцелин]] во својата ''книга „Рес„Res гестаgestae'' дал описги наспоменал антропофагите.
== Во литературата ==
Веројатно е дека старогрчките дела влијаеле на подоцнежните писатели. Најпознатата употреба се појавува во ''[[Отело|Отело на]]'' [[Вилијам Шекспир]] :
 
{{Цитат во кутија|Покрај нив се Меланхламите и Антропофагите, кои лутаат по различни делови на земјата и живеат од човечко месо. И овие луѓе се избегнуваат толку многу заради нивната ужасна храна, што сите племиња кои биле нивни соседи живеат на растојание од нив. И така, целиот тој регион на северо-исток, сè додека не дојдете до Кинезите, е ненаселен.
Шекспир уште еднаш го спомнал ''антропофагот'' во ''[[Веселите жени од Виндзор]]'' :
 
— Амијан Марцелин, ''Res Gestae'', Книга 31, 1862}}
 
== Во литературата ==
Веројатно е дека старогрчките дела влијаеле и на подоцнежните писатели.
 
Веројатно е дека старогрчките дела влијаеле на подоцнежните писатели.* Најпознатата употреба се појавува во ''[[Отело|Отело на]]'' [[Вилијам Шекспир]] :
Т.Х Вајт исто така ги претставува антропофагите како непријатели на Робин Худ во неговиот роман „мечот во каменот“ <ref>{{Наведена книга|title=The sword in the stone|last=White|first=T.H.|publisher=Collins|year=1938|isbn=|location=London|pages=169}}</ref> :
{{Цитатник|И од канибалите што се јадат едни со други, <br> Антропофагите и луѓето чии глави растат под нивните раменици. (''Отело'', Чин 1. Сцена III)}}
 
* Шекспир уште еднаш го спомнал ''антропофагот'' во ''[[Веселите жени од Виндзор]].'' :
Американскиот романсиер Рик Јенси ги инкорпорира митовите за антропофагите во своето издание ''„Монструмолог“ од'' 2010 година.
* Т.Х Вајт исто така ги претставувапретставил антропофагите како непријатели на [[Робин Худ]] во неговиот роман „мечот„Мечот во каменот“ <ref>{{Наведена книга|title=The sword in the stone|last=White|first=T.H.|publisher=Collins|year=1938|isbn=|location=London|pages=169}}</ref> :.
* Американскиот романсиер Рик Јенси ги инкорпорира митовите за антропофагите во своето издание ''„Монструмолог“ од'' 2010 година.
 
== Поврзано ==
5.406

уредувања