Разлика помеѓу преработките на „Митраизам“

Додадени 17.459 бајти ,  пред 1 година
нема опис на уредувањето
(Дополнување)
{{Во изработка}}
[[Податотека:Allard Pierson Mithras relief 7686.jpg|мини|255x255пкс|Релјеф од црвен мермер (Росо Антико), кој го прикажува богот [[Митра]] како го убива бикот. [[Рим]], в. 160-170 г. н.е.]]
'''МитраизмотМитраизам''' - понекогаш '''митријацизам''' или '''култоткулт на Митра''' (на [[Персиски јазик|персиски]] : مهرپرستی) е [[Грчко-римски мистерии|мистериозен култ]] на персискиот бог [[Митра]] што бил многу распространет во [[Римско Царство|Римското Царство]] во првите векови од нашата ера а подоцна бил потиснат од култот кон Христос што е многу сличен.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://macedonian.enacademic.com/15507/%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC|title=митраизам|work=Academic Dictionaries and Encyclopedias|language=en|accessdate=2020-09-11}}</ref> Митраизмот бил еден од последните ориентални култови на мистерија што стигнал до Западот. Станал главен ривал на [[Христијанство|христијанството]]<ref>{{Наведена книга|url=https://www.worldcat.org/oclc/30028448|title=Uncovering ancient stones : essays in memory of H. Neil Richardson|last=Richardson, H. Neil (Henry Neil), 1916-1988.|last2=Hopfe, Lewis M., 1935-1992.|date=1994|publisher=Eisenbrauns|isbn=0-931464-73-0|location=Winona Lake, Ind.|oclc=30028448}}</ref> пред официјално да биде укинат на крајот на 4 век.<ref>{{Наведена книга|url=https://books.google.mk/books?id=1yB3AAAAMAAJ&q=%D0%9C%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC&dq=%D0%9C%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjgn6rtqeHrAhWosKQKHUXBAwgQ6AEwBXoECAAQAg|title=Rečnik simbola|last=Milovanović|first=Krsto|date=1994|publisher=Narodno delo|language=sr}}</ref>
 
Митраизмот веројатно се појавил за време на 2  век п.н.е во [[Персија]]. Во текот на следните векови се проширил низ [[Римско Царство|Римското Царство]] и го достигнал својот врв во текот на 3 век. Овој култ бил особено популарен помеѓу римските војници.<ref>Geden, A. S. (15 October 2004). ''Select Passages Illustrating Mithraism 1925''. Kessinger Publishing. pp. 51–. ISBN <bdi>978-1-4179-8229-5</bdi>.</ref>
|Татко
|Pater
|''[[патера]]'', [[Митра (одежда)|Митрa]], [[ Пастир|пастирски стап]], гранат или рубин прстен, наметка, облеки, накит украсен со метални навои
|[[Сатурн (митологија)|Сатурн]]
|}
[[Податотека:Bible museum - Mithrasheiligtum.jpg|мини|296x296пкс|Реконструкција на митреум со мозаик што ги прикажува оценките на иницијација]]
 
=== ОбредитеОбреди ===
За реконструкција на митрајските ритуали, покрај иконографијата што се наоѓа во ''митреумите'', може да се користат и текстовите на [[Црковни отци|Црковните отци]]<nowiki/>кои го критикуваат култот на Митра.
 
Иницијантот во секое ниво се чини дека требало да изврши одредено искушение или тест,<ref name="Clauss20005">{{Наведена книга|title=The Roman Cult of Mithras: The god and his mysteries|last=Clauss|first=Manfred|publisher=Edinburgh University Press|year=2000|isbn=0-415-92977-6|editor-last=Gordon, Richard (trans.)}} {{ISBN|0-7486-1396-X}}</ref> кои вклучувале изложеност на топлина, студ или опасност. „Јама на искушенијата“, датира од почетокот на 3-ти &nbsp;век, е идентификувана во митреумот во [[ Каробург|Каробург]]. Извештаите за суровоста на императорот [[Комод]] ја опишуваат неговата забава со донесувањето на митраични искушенија за иницијација во убиствена форма. До крајот на 3-ти век, донесените судења се чини дека биле строго намалени, бидејќи „измачувачките јами“ биле поплочени.
 
=== Историски контекст: Источните религии во Рим ===
Индо-иранскиотИндоиранскиот култ на Митра е, меѓу култовите увезени од Исток, „последниот дојден на римската сцена <ref name="Bricault">Laurent Bricault, Les "religions orientales" dans les provinces occidentales sou le Principat", https://www.academia.edu/1019433/Les_religions_orientales_dans_les_provinces_occidentales_sous_le_Principat</ref> “, по фригискиот култ [[Кибела]] (божица на Мала Азија, во денешна [[Турција]], исто така наречен Голема божица на „Магна Матер“) и култот [[Древен Египет|на Египет]] на Серапис и [[Изида]] (од II секунда п.н.е.), кои биле широко распространети во Рим, како и пошироко во многу провинции на Римската империја;. култотКултот на [[Изида]] навлегол - како што било случај и со митраизмот - во [[Галија]], во Германија, во [[Белгија]]. Сепак, според Л. Брикол, додека [[Кибела]] и [[Изида]] биле добредојдени во римското јавно обожавање и „интегрирани“ во официјалната религија, Митра од властите на Империјата се сметал за егзотично божество и не можел да се интегрира. Ова е случај и со Сабазиос (фригиски или [[Тракија|тракиски]] бог) и Доликенус ([[Мала Азија|анадолски]] бог, на денешна [[Турција]]) во периодот на [[Принципат|принципатот]] (првите три века по Христа.)
[[Податотека:40.11 Mithras altar.png|мини|Олтар на Митра]]
 
=== Почетоците на римскиот митраизам ===
За потеклото и ширењето на Тајните се дискутирало интензивно меѓу научниците кои имаат радикално различни ставови за овие прашања.<ref>{{Наведена книга|title=Religious Rivalries in the Early Roman Empire and the Rise of Christianity|last=Beck|first=Roger|editor-last=Leif E. Vaage|page=182|chapter=On Becoming a Mithraist New Evidence for the Propagation of the Mysteries|quote=The origins and spread of the Mysteries are matters of perennial debate among scholars of the cult.|display-editors=etal}}</ref> Според Клаус, мистериите на Митра се практикувале до 1 век.<ref name="Clauss20006">{{Наведена книга|title=The Roman Cult of Mithras: The god and his mysteries|last=Clauss|first=Manfred|publisher=Edinburgh University Press|year=2000|isbn=0-415-92977-6|editor-last=Gordon, Richard (trans.)}} {{ISBN|0-7486-1396-X}}</ref> Според Уланси, најраните докази за митрајските мистерии се во средината на 1 век п.н.е. Историчарот [[Плутарх]] вели дека во 67 г. п.н.е. [[ Киликиски пирати|пиратите од Киликија]] (провинција на југоисточниот брег на Мала Азија) практикувале „тајни обреди“ на Митра.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.well.com/user/davidu/mithras.html|title=The Cosmic Mysteries of Mithras|last=Ulansey|first=David|accessdate=2011-03-20|quote=Our earliest evidence for the Mithraic mysteries places their appearance in the middle of the 1st&nbsp;Century&nbsp;BCE: the historian Plutarch says that in 67&nbsp;BCE a large band of pirates based in Cilicia (a province on the southeastern coast of Asia Minor) were practicing "secret rites of Mithras". The earliest physical remains of the cult date from around the end of the 1st&nbsp;Century&nbsp;CE, and Mithraism reached its height of popularity in the third century.}}</ref> Сепак, според Даниелс, не е јасно дали нешто од ова се однесува на потеклото на мистериите.<ref>C.M.Daniels, "The role of the Roman army in the spread and practice of Mithraism" in John R. Hinnells (ed.) ''Mithraic Studies: Proceedings of the First International Congress of Mithraic Studies'', Manchester University Press (1975), vol.&nbsp;2, p.&nbsp;250: "Traditionally there are two geographical regions where Mithraism first struck root in the Roman empire: Italy and the Danube. Italy I propose to omit, as the subject needs considerable discussion, and the introduction of the cult there, as witnessed by its early dedicators, seems not to have been military. Before we turn to the Danube, however, there is one early event (rather than geographical location) which should perhaps be mentioned briefly in passing. This is the supposed arrival of the cult in Italy as a result of Pompey the Great’s defeat of the Cilician pirates, who practised ‘strange sacrifices of their own ... and celebrated certain secret rites, amongst which those of Mithra continue to the present time, having been first instituted by them’. Suffice it to say that there is neither archaeological nor allied evidence for the arrival of Mithraism in the West at that time, nor is there any ancient literary reference, either contemporary or later. If anything, Plutarch’s mention carefully omits making the point that the cult was introduced into Italy at that time or by the pirates."</ref> Уникатните подземни храмови или митреуми се појавуваат одеднаш во археологијата во последниот квартал на 1 век од нашата ера.<ref>Beck, R. (1998). "The Mysteries of Mithras: A New Account of their Genesis", ''Journal of Roman Studies'', 115&#x2013;128. p.&nbsp;118.</ref>
[[Податотека:Mytras Ceremony SIBIU Hystory Museum2.JPG|мини|Рељеф со приказ на митраичка церемонија]]
 
=== Митраизмот во Римската империја ===
 
* Легионерите кои работеле на источните граници на Империјата се веројатно оние кои го вовеле митраизмот во Високата римска империјаРимското царство. Најраните физички докази за култот на Митра датираат од [[71]] и [[72|72 година]] од христијанската ера : ова се натписи направени од римски војници од гарнизонот ''Карнунтум'', во провинцијата Горна [[Панонија]], веројатно отидеотидени на исток, како дел од воените походи против Партите и во немирите во [[Ерусалим]] .
* Околу [[80]] година, римскиот автор [[Стациј|Стаце ја]] ја спомнува сцената на тауроктонијатауроктонијата во својот ''Тебаид'' (I, 719–720).
* [[Плутарх]], во својот ''животЖивотот Помпејна Помпеја'', појаснува дека култот на Митра бил познат уште во негово време.
* На крајот на II  2 век митраизмот ебил широко распространет во римската војска, како кај бирократите, трговците, па дури и меѓу робовите. [[Епиграфика|Епиграфијата]] идентификувана (во 2006 година) во Империјата и во текот на целиот период 210 посветители, вклучувајќи 81 % се воени <ref>Mireille Cébeillac-Gervasoni, Maria Letizia Caldelli, Fausto Zevi, ''Épigraphie latine'', Armand Colin, 2006, {{ISBN|2200217749}}, {{P.|273}}</ref> .
* Повеќето археолошки докази доаѓаат од германските граници на Империјата. Мали предмети за обожување поврзани со Митра беабиле откриени за време на ископувањата извршени на многу голема географска област (од [[Романија]] до HadидотЅидот на Адријан ).
[[Податотека:Musei Vaticani - Mithra - Sol invictus 01136.JPG|мини|Сликата е стандардна како Митра го убива бикот (Тауроктонија). Горе лево е [[Непобедливо Сонце|Сол]], препознатлив по пламената круна. Горе десно е [[Луна (митологија)|Луна]]. Под бикот, кучето и змијата ја лижат крвта. [[Ватикански музеи|Ватикански музеј]].]]
Императорите од 3 век сегенерално генералнобиле заштитници на митраизмот: уште од времето на [[Комод]], кој започнал да се поклонува, следбениците на митраизмот доаѓаатпотекнувале од сите општествени класи.
 
На крајот на III  3 век функционирафункционирал синкретизам помеѓу митраизмот и одредени соларни култови од источно потекло, кои се кристализирааткристализирале во новата религија на ''[[Непобедливо Сонце|Сол Инвиктус]]'' : „ непоразено„Непобедливото сонце ". Оваа религија бешебила официјализирана во Империјата во [[274|274 година]] од страна на императорот [[Аврелијан|Аурелијан,]] кој подигнаподигнал во Рим прекрасен храм посветен на новатановото божественостбожество и создадесоздал тело на државно свештенство за да обезбеди богослужба (нејзиниот водачводачот се нарекува ''pontifex solis invicti'' ) АурелиенАурелијан ги припишуваприпишувал своите победи на истокотисток на ''Сол Инвиктус'' . Овој синкретизам, сепак, не го брише претходниот митраизам, кој продолжувапродолжил да постои како неофицијален култ. : многу од сенаторите од тоа време практикувале истовремено и митраизам и религија на ''Сол Инвиктус'' .
Императорите од 3 век се генерално заштитници на митраизмот: уште од времето на [[Комод]], кој започнал да се поклонува, следбениците на митраизмот доаѓаат од сите општествени класи.
 
=== РелигиозниРелигиозните прогони против митраизмот во IV век ===
На крајот на III   век функционира синкретизам помеѓу митраизмот и одредени соларни култови од источно потекло, кои се кристализираат во новата религија на ''[[Непобедливо Сонце|Сол Инвиктус]]'' : „ непоразено сонце " Оваа религија беше официјализирана во Империјата во [[274|274 година]] од страна на императорот [[Аврелијан|Аурелијан,]] кој подигна во Рим прекрасен храм посветен на новата божественост и создаде тело на државно свештенство за да обезбеди богослужба (нејзиниот водач се нарекува ''pontifex solis invicti'' ) Аурелиен ги припишува своите победи на истокот на ''Сол Инвиктус'' . Овој синкретизам, сепак, не го брише претходниот митраизам, кој продолжува да постои како неофицијален култ. : многу од сенаторите од тоа време практикувале истовремено митраизам и религија на ''Сол Инвиктус'' .
И покрај обидот за рехабилитација и реформа на паганските култови преземени од [[Јулијан Отпадникот|Јулијан за]] за време на неговото кратко владеење (361-363), [[Христијанство|христијанството]] било наметнато како официјална и единствена религија на Империјата во 4 век. од [[Теодосиј I|Теодосиј]] (379-394) ; затоа,а тој повеќе не толериратолерирал соживот со митраизмот. Со указ од императорот [[Теодосиј I|Теодосиј]] формално се забранил митраизмот од [[391|391 година]] . За време на владеењето на узурпаторот ЈуџинЕвгениј (392-394) имало некои обиди да се врати култот на Митра, без многу успех. Илегалната практика, сепак, продолжувапродолжила уште неколку децении, а во некои региони на [[Алпи|Алпите]], до почетокот на V  5 век .
 
[[Археолошко ископување|Археолошките ископувања кои]] откриваат постоење на храмови вона Митра покажаапокажале дека овие градби биле предмет на доброволно уништување на христијаните, за кои култот на Митра - монотеистичка религија - се натпреварувал со христијанството. Статуите на Митра биле пронајдени со зачукуваноисчукано лице (во Анже) <ref name=":0">Voir deux émissions sur le site de l'INRAP consacrées à la découverte d'un sanctuaire de Mithra à Angers : celle de Jean Brodeur et Maxime Mortreau, http://www.inrap.fr/un-temple-dedie-au-dieu-mithra-angers-9465, et celle de Maxime Mortreau et Christian Goudineau, [http://www.inrap.fr/archeologie-preventive/Actualites/Communiques-de-presse/Les-derniers-communiques/Communiques-nationaux/p-10272-Decouverte-d-un-sanctuaire-de-Mithra-a-Angers.htm Inrap, découverte d'un temple de Mithra à Angers]</ref> . Храмот на Митра во Бордо бил разрешен и уништен на крајот на IV4 век ;и сите статуи беабиле пронајдени искршени ; „отсуството на тауроктонтауроктонија доведува до претпоставка дека можелможеби дабила биде украденукрадена, или сведен на распарчена и дисперзирана состојбацелосно уништена<ref>"Burdigala. Bilan de deux siècles de recherches et découvertes récentes à Bordeaux", {{P.|258}}, http://bib.cervantesvirtual.com/portal/simulacraromae/libro/c13.pdf</ref> “. „Монетите пронајдени во неколку светилишта [и дозволувањето да се датираат] укажуваат на тоа дека нивното понекогаш насилно уништување се случува на крајот на IV - от век. <ref name="Bricault">Laurent Bricault, Les "religions orientales" dans les provinces occidentales sou le Principat", https://www.academia.edu/1019433/Les_religions_orientales_dans_les_provinces_occidentales_sous_le_Principat</ref> ". Релативната реткост и лошата состојба на зачувување на остатоците се припишуваат на операциите за деградација по указот на царот [[Теодосиј I|Теодосиј]] .
=== Религиозни прогони против митраизмот во IV век ===
И покрај обидот за рехабилитација и реформа на паганските култови преземени од [[Јулијан Отпадникот|Јулијан за]] време на неговото кратко владеење (361-363), [[Христијанство|христијанството]] било наметнато како официјална и единствена религија на Империјата во 4 век. од [[Теодосиј I|Теодосиј]] (379-394) ; затоа, тој повеќе не толерира соживот со митраизмот. Со указ од императорот [[Теодосиј I|Теодосиј]] формално се забранил митраизмот од [[391|391 година]] . За време на владеењето на узурпаторот Јуџин (392-394) имало некои обиди да се врати култот на Митра, без многу успех. Илегалната практика, сепак, продолжува неколку децении, а во некои региони на [[Алпи|Алпите]], до почетокот на V   век .
 
[[Археолошко ископување|Археолошките ископувања кои]] откриваат постоење на храмови во Митра покажаа дека овие градби биле предмет на доброволно уништување на христијаните, за кои култот на Митра - монотеистичка религија - се натпреварувал со христијанството. Статуите на Митра биле пронајдени со зачукувано лице (во Анже) <ref name=":0">Voir deux émissions sur le site de l'INRAP consacrées à la découverte d'un sanctuaire de Mithra à Angers : celle de Jean Brodeur et Maxime Mortreau, http://www.inrap.fr/un-temple-dedie-au-dieu-mithra-angers-9465, et celle de Maxime Mortreau et Christian Goudineau, [http://www.inrap.fr/archeologie-preventive/Actualites/Communiques-de-presse/Les-derniers-communiques/Communiques-nationaux/p-10272-Decouverte-d-un-sanctuaire-de-Mithra-a-Angers.htm Inrap, découverte d'un temple de Mithra à Angers]</ref> . Храмот на Митра во Бордо бил разрешен и уништен на крајот на IV век ; сите статуи беа пронајдени искршени ; „отсуството на тауроктон доведува до претпоставка дека можел да биде украден, или сведен на распарчена и дисперзирана состојба <ref>"Burdigala. Bilan de deux siècles de recherches et découvertes récentes à Bordeaux", {{P.|258}}, http://bib.cervantesvirtual.com/portal/simulacraromae/libro/c13.pdf</ref> “. „Монетите пронајдени во неколку светилишта [и дозволувањето да се датираат] укажуваат на тоа дека нивното понекогаш насилно уништување се случува на крајот на IV - от век. <ref name="Bricault">Laurent Bricault, Les "religions orientales" dans les provinces occidentales sou le Principat", https://www.academia.edu/1019433/Les_religions_orientales_dans_les_provinces_occidentales_sous_le_Principat</ref> ". Релативната реткост и лошата состојба на зачувување на остатоците се припишуваат на операциите за деградација по указот на царот [[Теодосиј I|Теодосиј]] .
 
Погледнете ја христијанизацијата на Римската империја .
 
==== Исчезнување со зороастризмот ====
=== Последователност ===
Доаѓање на [[Зороастризам|зороастризмот]] (околу 558 година п.н.е.) Н.е.) што доминира во [[Иран]] (до 651 г. н.е.). Н.е.) го означува крајоткрај на култот кон Митра во неговиот регион на потекло <ref name="edr">''Encyclopédie des religions'', Gerhard J. Bellinger, éd. Livre de Poche.</ref> . <nowiki></br></nowiki> Оваа религија е основана од [[Заратустра]] : {{Цитатник|JeuneКако hommeмлад човек, ilтој [ZarathoustraЗаратустра] décidaодлучи deда devenirстане prêtreсвештеник (''zoatar''„зоатар“), maisно ilтој s'opposaбрзо viteсе àспротивстави l'antiqueна culteантичкиот iranienирански deкулт на [[MithraМитра]], caractériséкој parсе deкарактеризира со cruelsсурови sacrificesжртви [deна taureauxбикови].(. ..) IlТој combattitсе lesбореше sacrificesсо animaux,жртвувања duна faitживотни, deпоради saнеговото convictionверување qu'euxдека aussiи possédaientтие uneпоседуваат âmeдуша.|''Encyclopédie des religions'', Gerhard J. Bellinger.}}
 
Во ''Ахунаваити Гата'', [[Заратустра]] (или Зороастер) навистина обвинува некои негови [[Заратустра|сорелигисти]] за злоупотреба на кравата . Богот [[Ахура Мазда]] бара од Заратустра да го заштити говедата <ref name="autogenerated1">Clark, P. 13 ''Zoroastrianism''</ref> .
==== Појава на христијанството во Римската империја ====
Во рамките на [[Римско Царство|Римската империја]], култот кон Митра ќе придонесеше, според историчарот [[Пјер Гримал]], {{Цитат|à préparer les voies au [[christianisme]], non seulement en répandant le [[monothéisme]] qui, jusqu'à lui, demeurait une doctrine essentiellement philosophique non partagée par la masse du peuple, mais aussi en popularisant la [[Démonologie#Dans la tradition orientale|démonologie orientale]] et en opposant au principe du Bien représenté par Mithra, les puissances du Mal en lutte contre lui}} <ref>{{Наведена книга|title=La Civilisation romaine|last=[[Pierre Grimal]]|publisher=Arthaud|year=1984, rééd. 2001|isbn=|series=Les grandes civilisations|location=Paris|page=p. 89}}</ref>
 
== Митраизмот и христијанството ==
Во формулата што остана позната, [[Ернест Ренан]] потврдува дека {{Цитат|si le christianisme eût été arrêté dans sa croissance par quelque maladie mortelle, le monde eût été mithriaste}} <ref>{{Наведена книга|url=https://books.google.fr/books?id=BDyCCAAAQBAJ&pg=PT244&dq=%22si+le+christianisme+e%C3%BBt+%C3%A9t%C3%A9+arr%C3%AAt%C3%A9+dans+sa+croissance%22|title=Histoire des origines du christianisme : Livre VII|last=[[Ernest Renan]]|publisher=ligaran|year=|isbn=|pages=652}}</ref> , <ref name="Laurin">{{Наведена книга|url=https://books.google.fr/books?id=KsQ-KjqRLlkC&pg=PA31&dq=%22si+le+christianisme+e%C3%BBt+%C3%A9t%C3%A9+arr%C3%AAt%C3%A9+dans+sa+croissance%22|title=Orientations maîtresses des apologistes chrétiens de 270 à 361|last=Joseph-Rhéal Laurin|publisher=|year=1954|page=31|pages=487}}</ref> . Вели Франц Кумонт : {{Цитат|Il sembla un instant que le monde dût devenir mithriaste}} Некои автори сметаат дека овие тврдења се премногу претерани .
Ранохристијанските апологети забележале сличности меѓу митраичните и христијанските ритуали, но сепак имале крајно негативно гледиште за митраизмот: тие ги толкувале митрајските ритуали како зли копии на христијанските.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.hums.canterbury.ac.nz/clas/ejms/faq.htm|title=FAQ|last=Gordon|first=Richard|archive-url=https://web.archive.org/web/20110724192152/http://www.hums.canterbury.ac.nz/clas/ejms/faq.htm|archive-date=2011-07-24|accessdate=2011-03-22|quote=In general, in studying Mithras, and the other Greco-oriental mystery cults, it is good practice to steer clear of all information provided by Christian writers: they are not 'sources', they are violent apologists, and one does best not to believe a word they say, however tempting it is to supplement our ignorance with such stuff.}}</ref><ref name="RichardsonHopfe1994-2">{{Наведена книга|url=https://archive.org/details/uncoveringancien0000unse/page/147|title=Uncovering ancient stones: essays in memory of H. Neil Richardson|last=Hopfe|first=Lewis M.|last2=Richardson|first2=Henry Neil|date=September 1994|publisher=Eisenbrauns|isbn=978-0-931464-73-7|editor-last=Lewis M. Hopfe|pages=[https://archive.org/details/uncoveringancien0000unse/page/147 147–]|chapter=Archaeological Indications on the Origins of Roman Mithraism|quote=... The Christian's view of this rival religion is extremely negative, because they regarded it as a demonic mockery of their own faith.|access-date=19 March 2011|chapter-url=https://books.google.com/books?id=QRfhSBLmAK8C&pg=PA147}}</ref> На пример, [[ Тертулијан|Тертулијан]] напишал дека како увертира на церемонијата на иницијација на митраиците, на иницијантот му била давана ритуална бања и на крајот на церемонијата, добивал обележје на челото. Тој ги опишал овие обреди како ѓаволска фалсификат на крштевањето и [[ Хризма|хризма]] на христијаните.<ref>{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=SWaxjZIO2JMC&pg=PA70|title=The Christian Mystery|last=Louis Bouyer|date=2004-09-10|isbn=9780567043405|pages=70&ndash;|access-date=28 May 2011}}</ref> [[Јустин Философ|Јустин маченик ја]] спротивставил иницијацијата на митраиците со [[Евхаристија|Евхаристијата]]<ref>Fritz Graf, "Baptism and Graeco-Roman Mystery Cults", in "Rituals of Purification, Rituals of Initiation", in ''Ablution, Initiation, and Baptism: Late Antiquity, Early Judaism, and Early Christianity'' (Walter de{{Меѓупростори}}Gruyter, 2011), p.{{Меѓупростори}}105.</ref>
 
[[Ернест Ренан]] во 1882 година сугерирал дека, под други околности, митраизмот можеби ќе се искачел на рангот на денешното христијанство. Ренан напишал: „Ако растот на христијанството бил оневозможен од некоја смртна болест, светот ќе беше митраичен“.<ref>{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=DTR0dNVAvUgC&pg=PA35|title=The Hibbert Lectures 1880: Lectures on the Influence of the Institutions, Thought and Culture of Rome on Christianity and the Development of the Catholic Church 1898|last=Ernest Renan|date=October 2004|publisher=Kessinger Publishing|isbn=978-1-4179-8242-4|pages=35–|quote=I sometimes permit myself to say that, if Christianity had not carried the day, Mithraicism would have become the religion of the world. It had its mysterious meetings: its chapels, which bore a strong resemblance to little churches. It forged a very lasting bond of brotherhood between its initiates: it had a Eucharist, a Supper&nbsp;...|access-date=22 March 2011}}</ref><ref>Renan, E., ''Marc-Aurele et la fin du monde antique''. Paris, 1882, [https://books.google.com/books?id=B8AaAAAAYAAJ&dq=renan+Marc-Aurele+et+la+fin+du+monde+antique&jtp=579 p. 579]: "On peut dire que, si le christianisme eût été arrêté dans sa croissance par quelque maladie mortelle, le monde eût été mithriaste."</ref> Сепак, оттогаш оваа теорија е оспорена. [[ Леонард Бојл|Леонард Бојл]] во 1987 година напишал дека „преувеличена е заканата “на митраизмот за христијанството“, <ref>Leonard Boyle, ''A short guide to St.{{Меѓупростори}}Clement's, Rome'' (Rome: Collegio San Clemente, 1987), p.{{Меѓупростори}}71</ref> посочувајќи дека во целиот град Рим има само педесет митреуми. Алвар Ескера смета дека бидејќи двете религии не споделувале слични цели; никогаш не ни постоела вистинска закана дека митраизмот ќе го заземе римскиот свет.<ref>J. A. Ezquerra, translated by R.{{Меѓупростори}}Gordon, ''Romanising oriental Gods: myth, salvation and ethics in the cults of Cybele, Isis and Mithras.'' Brill, 2008, pp.{{Меѓупростори}}202–203: "Many people have erroneously supposed that all religions have a sort of universalist tendency or ambition. In the case of Mithraism, such an ambition has often been taken for granted and linked to a no less questionable assumption, that there was a rivalry between Mithras and Christ for imperial favour. ... If Christianity had failed, the Roman empire would never have become Mithraist." Google books preview here .</ref>
==== Влијание врз манихеизмот ====
Култот на Митра ќе игра значајна улога во развојот на манихеизмот, религија која исто така била во голема конкуренција со христијанството.
 
Според Мери Бојс, митраизмот бил моќен непријател за христијанството на Запад, иако е скептична во однос на неговото опстојување на истокот<ref name="Boyce2001">{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=a6gbxVfjtUEC&pg=PA99|title=Zoroastrians: their religious beliefs and practices|last=Boyce|first=Mary|publisher=Routledge|year=2001|isbn=978-0-415-23902-8|page=99|quote=Mithraism proselytized energetically to the west, and for a time presented a formidable challenge to Christianity; but it is not yet known how far, or how effectively, it penetrated eastward. A Mithraeum has been uncovered at the Parthian fortress-town of Dura-Europos on the Euphrates; but Zoroastrianism itself may well have been a barrier to its spread into Iran proper.|access-date=17 March 2011|orig-year=1979}}</ref><ref>{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=iskUAAAAIAAJ&pg=PR9|title=The Excavations in the Mithraeum of the Church of Santa Pricsa in Rome|last=Vermaseren|first=M. J.|publisher=Brill|year=1965|pages=9–|quote=This Mithraeum was discovered in 1934 ... they found a sanctuary of one of the most formidable antagonists of Christianity.|access-date=4 September 2011}}</ref><ref>{{Наведи енциклопедија|title=Mithra|url=http://www.britannica.com/EBchecked/topic/386025/Mithra|accessdate=2011-04-09|publisher=Encyclopædia Britannica|quote=Mithra, also spelled Mithras, Sanskrit Mitra, ... In the 3rd and 4th&nbsp;centuries&nbsp;AD, the cult of Mithra, carried and supported by the soldiers of the Roman Empire, was the chief rival to the newly developing religion of Christianity.}}</ref>. Филипо Коарели (1979) проценил дека Рим би имал „не помалку од 680–690“ митреуми.<ref name="HaaseTemporini19842">{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=wFceDNFgVowC&pg=PA2026|title=Aufstieg und niedergang der römischen welt [The Rise and Decline of the Roman World]|last=Coarelli|last2=Beck|first2=Roger|last3=Haase|first3=Wolfgang|publisher=Walter de Gruyter|year=1984|isbn=978-3-11-010213-0|pages=2026–|quote=A useful topographic survey, with map, by F. Coarelli (1979) lists 40&nbsp;actual or possible mithraea (the latter inferred from find-spots, with the sensible proviso that a mithraeum will not necessarily correspond to every find). Principally from comparisons of size and population with Ostia, Coarelli calculates that there will have been in Rome "not less than 680–690" mithraea in all ...&nbsp;.|access-date=20 March 2011}}</ref> Луис М. Хопфе наведува дека се пронајдени повеќе од 400 места на митраиците. Овие места се распространети низ целата римска империја од места до [[ Дура-Европос|Дура Европос]] на исток и Англија на запад. И тој вели дека митраизмот можеби бил ривал на христијанството.<ref name="RichardsonHopfe1994">{{Наведена книга|url=https://archive.org/details/uncoveringancien0000unse/page/147|title=Uncovering ancient stones: essays in memory of H. Neil Richardson|last=Hopfe|first=Lewis M.|last2=Richardson|first2=Henry Neil|date=September 1994|publisher=Eisenbrauns|isbn=978-0-931464-73-7|editor-last=Lewis M. Hopfe|pages=[https://archive.org/details/uncoveringancien0000unse/page/147 147–]|chapter=Archaeological Indications on the Origins of Roman Mithraism|quote=Today more than four hundred locations of Mithraic worship have been identified in every area of the Roman Empire. Mithraea have been found as far west as Britain and as far east as [[Dura Europas]]. Between the second and fourth centuries C.E. Mithraism may have vied with Christianity for domination of the Roman world.|access-date=19 March 2011|chapter-url=https://books.google.com/books?id=QRfhSBLmAK8C&pg=PA147}}</ref> Дејвид Уланси смета дека изјавата на Ренан „до некаде е претерана“ <ref name="ulanseyrenan">{{Наведена книга|title=Origins of the Mithraic Mysteries|last=Ulansey|first=David|publisher=Oxford UP|year=1991|isbn=0-19-506788-6|location=New York|pages=3–4|quote=... the study of Mithraism is also of great important for our understanding of what Arnold Toynbee has called the 'Crucible of Christianity', the cultural matrix in which the Christian religion came to birth out of the civilization of the ancient Mediterranean. For Mithraism was one of Christianity's major competitors in the Roman Empire ... No doubt Renan's statement is somewhat exaggerated.}}</ref> но смета дека митраизмот е „еден од најголемите конкуренти на христијанството во Римската империја“.<ref name="ulanseyrenan" /> Уланси смета дека студијата за митраизмот е важна за разбирање на „културната матрица од која се родила христијанската религија“.<ref name="ulanseyrenan" />
==== Исчезнување со зороастризмот ====
Доаѓање на [[Зороастризам|зороастризмот]] (околу 558 година п.н.е.) Н.е.) што доминира во [[Иран]] (до 651 г. н.е.). Н.е.) го означува крајот на култот кон Митра во неговиот регион на потекло <ref name="edr">''Encyclopédie des religions'', Gerhard J. Bellinger, éd. Livre de Poche.</ref> . <nowiki></br></nowiki> Оваа религија е основана од [[Заратустра]] : {{Цитатник|Jeune homme, il [Zarathoustra] décida de devenir prêtre (''zoatar''), mais il s'opposa vite à l'antique culte iranien de [[Mithra]], caractérisé par de cruels sacrifices [de taureaux].(...) Il combattit les sacrifices animaux, du fait de sa conviction qu'eux aussi possédaient une âme.|''Encyclopédie des religions'', Gerhard J. Bellinger.}}
 
Во ''Ахунаваити Гата'', [[Заратустра]] (или Зороастер) навистина обвинува некои негови [[Заратустра|сорелигисти]] за злоупотреба на кравата . Богот [[Ахура Мазда]] бара од Заратустра да го заштити говедата <ref name="autogenerated1">Clark, P. 13 ''Zoroastrianism''</ref> .
 
== Географска дистрибуција во Европа ==
Митраизмот зрачешесе проширил во Европа од [[Рим]] ;и се чини дека се проширил во рамките на Римската империја во Германија и [[Панонија]] (во централна Европа) многу повеќе отколку во [[Галија]] и [[Пиринејски Полуостров|Пиринејскиот полуостров]] <ref name="Bricault">Laurent Bricault, Les "religions orientales" dans les provinces occidentales sou le Principat", https://www.academia.edu/1019433/Les_religions_orientales_dans_les_provinces_occidentales_sous_le_Principat</ref> .
 
Други светилишта на Митра биле подигнати во тоа време, на пример во Нумидија, во денешен [[Алжир]], во северна Африка.
 
=== Храмови на Митра во Европа ===
 
* Германија
** На DieburgДиебург музејски експонати наоѓанајдени во ''mithraumмитреум,'' како што се керамички парчиња кои се користат во Литургијата ;
** Музејот Ханау покажува реконструкција на ''митрууммитреум'' ;
* Британија
**<nowiki><i id="mwAjA">Градот</i></nowiki> [[Лондон]] има темели на ''митраум'' <ref>[http://heritage-key.com/site/temple-mithras-london {{En}} Temple of Mithras - « The Ancient World in London »]</ref>, остаток од античкиот ''Лондиниум'', што го прави еден од најстарите споменици во британската престолнина ;
** Музејот на универзитетот NewукаслЊукасл изложува артефакти пронајдени на трите археолошки места долж ''HadидотЅидот на'' Адријан и реконструира ''митрауммитреум'' ;
** ''МитржаМитреуми'' во Хаустес, Карабург и Рудчестер.
* Италија
** добро сочуваниот Митраум од Сан Климент,митреум над кој стои [[Црква Свети Климент (Рим)|базиликата Свети Климент од Латеран]], во [[Рим]] ;
** Остија, пристаништето во Рим, каде што ''беабиле пронајдени'' остатоци од 17 ''митршимитреуми'' : едно од нив претставува прилично важни откритија <ref>Mireille Cébeillac-Gervasoni, Maria Letizia Caldelli, Fausto Zevi, ''Épigraphie latine'', Armand Colin, 2006, {{ISBN|2200217749}}, {{P.|272}}</ref> . Важноста на митраизмот во Рим се чини дека е потврдена со археолошките наоди : повеќе од 74 скулптури, сто натписи и урнатини на храмови и светилишта низ градот и неговите периферии. ЕднаЕден од најрепрезентативните ''митрчамитреуми'', (со сè уште видливи олтар и камени клупи), се случи да себил градиизграден под римска куќа (што очигледно бешебило вообичаена практика) ; сè уште може да се види во криптата на која е подигната Базиликата на Свети Климент од Латеран во Рим.
 
* Франција
* Франција : " [[Галија]] моментално има околу дваесет атестирани митраиимитриуми и шеесетина места обележани со богослужба <ref>Philippe Roy, "Mithra et l'Apollon celtique en Gaule", https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00943545/document</ref> ".
** во [[Бордо]], во 1986 година, за време на археолошкотоархеолошко ископување, за време на Виктор Иго, било откриено постоење на храм на МитрасМитра. Тоа е „најголемото светилиште откриено во [[Галија]] ; „ [[Статуа|статуатастатуа]], со голем квалитет, денес е претставена во музејот Аквитанија “Аквитанија“ <ref>http://www.musee-aquitaine-bordeaux.fr/fr/article/le-temple-de-mithra-et-ses-mysteres ; et http://bib.cervantesvirtual.com/portal/simulacraromae/libro/c13.pdf, {{P.|257-258}}</ref> .
** во Нитс-Сент Geорж на локацијата Болардс.
** во Бур-Сент-Андол <ref>[http{{Наведена мрежна страница|url=https://www.mithraeum.eu/monumenta.php?mid=mithreum_de_bourg_saint_andeol|title=Mithraeum Listeof desBourg-Saint-Andéol sanctuaires dédiésMithraeum. àOur Mithra]Common Sun.|work=www.mithraeum.eu|accessdate=2020-09-11}} </ref> , <ref>[{{Наведена мрежна страница|url=http://lieuxsacres.canalblog.com/archives/bourg_saint_andeol__07_ardeche_/index.html|title=Bourg-Saint-Andéol Lieux(07-Ardèche) sacrés- àlieux Bourgsacrés|work=lieuxsacres.canalblog.com|accessdate=2020-Saint09-Andéol]11}}</ref>
** во Обетер-сурсир-Дрон, под монолитната црква Сент JeanанСен Жан
* во Анже : откриен во мај 2010 година <ref>[http://www.inrap.fr/archeologie-preventive/Actualites/Communiques-de-presse/Les-derniers-communiques/Communiques-nationaux/p-10272-Decouverte-d-un-sanctuaire-de-Mithra-a-Angers.htm Inrap, découverte d'un temple de Mithra à Angers]</ref>, како дел од археолошки истражувања најдена била вазна на која стои натпис: „на непоразениот бог Митра“
** во Манделје-ла-Наполе
** во [[Стразбур]] : во Римска Алзас, од III , култот на Митра “знае огромен успех, до тој степен што ги заменува локалните богови, умира. Најзначајното од светилиштата посветено на Митра бешебило откриено во 1911 година, во Кенигшофен, западно предградие на Стразбур, на стариот воен пат што го поврзувашеповрзувал Аргенторат со Трес Таберна <ref name="bseditions">http://www.encyclopedie.bseditions.fr/article.php?pArticleId=136&pChapitreId=14912&pSousChapitreId=14916&pArticleLib=Le+culte+de+Mithra+%5BL%92Alsace+romaine-%3EL%92Alsace+romaine%5D</ref> “, за време на изградбата на црквата Сент-Пол. Бројни гробници, стели и мавзолеи се наоѓаат по главниот пат <ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.strasbourg.eu/territoire/les-quartiers/koenigshoffen-montagne-verte-elsau/histoire-quartier-koenigshoffen|title=Quartiers|accessdate=03-09-2020}}.</ref> . Елементи од митраумотмитреумот на Коенигшофен може да се најдат во археолошкиот музеј во Стразбур . Другите храмови посветени на Митра се откриени во Меквилер, во грмушка во Алзас и во Бисхајм, близу Колмар “.
** во Анже : откриен во мај 2010 година <ref>[http://www.inrap.fr/archeologie-preventive/Actualites/Communiques-de-presse/Les-derniers-communiques/Communiques-nationaux/p-10272-Decouverte-d-un-sanctuaire-de-Mithra-a-Angers.htm Inrap, découverte d'un temple de Mithra à Angers]</ref>, како дел од превентивните археолошки истражувања (на местото на поранешната клиника во Сен Луис и пред изградбата на зграда). Најдовме таму особено вазна на која стои натпис : „на непоразениот бог Митра“ ; се чини дека токму елитата на градот, пред сè, го практикуваше култот на Митра, пред христијаните да го уништат храмот ; била пронајдена и статуа на Митрас, неговото лице е зачукувано, што е показател за непријателството на христијаните кон оние што ги сметаат за „пагани“ на крајот на IV век . Монотеистичка религија, култот на Митра се натпреваруваше со христијанството.
** На [[Корзика]], неодамнешното откритие (месец јануари 2017 година) од страна на Инрап на светилиштето посветено на Бог Митра на локалитетот Каноника, во градот Лучиана во Горна Корса <ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.inrap.fr/un-sanctuaire-dedie-au-dieu-mithra-decouvert-en-corse-12313|title=Un sanctuaire dédié au dieu Mithra découvert en Corse|date=24 février 2017}}</ref> , <ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://france3-regions.francetvinfo.fr/corse/haute-corse/lucciana/lucciana-decouverte-temple-consacre-au-dieu-paien-mithra-premiere-corse-1204773.html|title=Lucciana : découverte d'un temple consacré au dieu païen Mithra, une première en Corse|date=28-02-2017|accessdate=03-09-2020}}.</ref>
** во [[Стразбур]] : во Римска Алзас, од III , култот на Митра “знае огромен успех, до тој степен што ги заменува локалните богови, умира. Најзначајното од светилиштата посветено на Митра беше откриено во 1911 година, во Кенигшофен, западно предградие на Стразбур, на стариот воен пат што го поврзуваше Аргенторат со Трес Таберна <ref name="bseditions">http://www.encyclopedie.bseditions.fr/article.php?pArticleId=136&pChapitreId=14912&pSousChapitreId=14916&pArticleLib=Le+culte+de+Mithra+%5BL%92Alsace+romaine-%3EL%92Alsace+romaine%5D</ref> “, за време на изградбата на црквата Сент-Пол. Бројни гробници, стели и мавзолеи се наоѓаат по главниот пат <ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.strasbourg.eu/territoire/les-quartiers/koenigshoffen-montagne-verte-elsau/histoire-quartier-koenigshoffen|title=Quartiers|accessdate=03-09-2020}}.</ref> . Елементи од митраумот на Коенигшофен може да се најдат во археолошкиот музеј во Стразбур . Другите храмови посветени на Митра се откриени во Меквилер, во грмушка во Алзас и во Бисхајм, близу Колмар “.
** На [[Корзика]], неодамнешното откритие (месец јануари 2017 година) од страна на Инрап на светилиштето посветено на Бог Митра на локалитетот Каноника, во градот Лучиана во Горна Корса <ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.inrap.fr/un-sanctuaire-dedie-au-dieu-mithra-decouvert-en-corse-12313|title=Un sanctuaire dédié au dieu Mithra découvert en Corse|date=24 février 2017}}</ref> , <ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://france3-regions.francetvinfo.fr/corse/haute-corse/lucciana/lucciana-decouverte-temple-consacre-au-dieu-paien-mithra-premiere-corse-1204773.html|title=Lucciana : découverte d'un temple consacré au dieu païen Mithra, une première en Corse|date=28-02-2017|accessdate=03-09-2020}}.</ref>
 
* Во [[Романија]], во поранешната провинција Дакија, во 2003 година наоѓамесе наоѓа ''митрауммитреум'' во Алба Јулија .
 
* Градот Мартињи (поранешен ''Октодур'' ), вона швајцарските Алпи, покажува реконструиран ''митрууммитреум'' ( [http://www.martigny.ch/ville-administration/sites-archeologiques.html веб-страница] ) ;
 
== Класичната литература за Митра и за мистериите ==
* Музејот за уметност во Синсинати изложува скулптура од ''митраум'' од Рим, на кој е претставен Митра како го убива бикот.
Според Бојс, најраните литературни упатувања на мистериите се од латинскиот поет [[Стациј]], околу 80 година од нашата ера и од [[Плутарх]]<ref>{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=MWiMV6llZesC&lpg=PA472&dq=inauthor%3Amary%20inauthor%3Aboyce%20mithra&pg=PA468#v=onepage&q=inauthor:mary%20inauthor:boyce%20mithra&f=true|title=Zoroastrianism under Macedonian and Roman rule, Part 1|last=Boyce|first=Mary|last2=Grenet|first2=Frantz|publisher=Brill|year=1975|isbn=90-04-09271-4|pages=468, 469|quote=... the Persian affiliation of the Mysteries is acknowledged in the earliest literary reference to them. This is by the Latin poet Statius who, writing about 80&nbsp;CE., described Mithras as one who "twists the unruly horns beneath the rocks of a Persian cave". Only a little later (c.&nbsp;100&nbsp;CE.) Plutarch attributed an Anatolian origin to the Mysteries, for according to him the Cilician pirates whom Pompey defeated in 67&nbsp;BCE. "celebrated certain secret rites, amongst which those of Mithras continue to the present time, having been first instituted by them".|access-date=2011-03-16}}</ref>
 
=== Стациј ===
Тебаид (околу 80 г. од нашата ера <ref name="ulanseystatius">{{Наведена книга|title=Origins of the Mithraic Mysteries|last=Ulansey|first=David|publisher=Oxford UP|year=1991|isbn=0-19-506788-6|location=New York|page=29}}</ref> ) епска поема од [[Стациј]], го слика Митра во пештера, како се бори со нешто што има рогови.<ref>Statius: Thebaid&nbsp;1.719 to 720 [http://www.theoi.com/Text/StatiusThebaid1.html J.H.Mozey's translation at Classical E-Text] [http://www.thelatinlibrary.com/statius/theb1.shtml Latin text at The Latin Library]</ref> Контекстот е молитва до богот [[Аполон|Фебис]].<ref>The prayer begins at Statius Thebaid&nbsp;1.696 [http://www.theoi.com/Text/StatiusThebaid1.html J.H.Mozey's translation at Classical E-Text] [http://www.thelatinlibrary.com/statius/theb1.shtml Latin text at The Latin Library]</ref> Пештерата е опишана како ''перси'', што во овој контекст обично се преведува ''персиски'' ; сепак, според преведувачот Ј. Х. Мозли буквално значи ''персиски'', се однесува на [[ Перси (син на Андромеда и Персеј)|''Перси'']], син на [[Персеј (митологија)|Персеј]] и [[Андромеда (митологија)|Андромеда]]<ref name="ulanseystatius" /> а овој Перси според грчката легенда е предок на Персијците.<ref>{{Наведена книга|title=Origins of the Mithraic Mysteries|last=Ulansey|first=David|publisher=Oxford UP|year=1991|isbn=0-19-506788-6|location=New York|page=27 to 29}}</ref>
 
=== Маченикот Јустин ===
Пишувајќи приближно 145 г. н.е., [[ Христијанска апологетика|ранохристијанскиот апологет]] [[Јустин Философ]] го обвинил култот на Митра за имитирање на [[Евхаристија|христијанската заедница]],
{{Цитатник|Кои злите ѓаволи ги имитирале во мистериите на Митра, наредувајќи да се прават истите работи. Зашто, тој леб и една чаша вода се ставаат со одредени пофалби во мистичните обреди на оној што е инициран, или знаете или можете да научите.|source=Прво и второ извинување на Јустин маченик - Глава LXVI}}
 
=== Плутарх ===
Грчкиот биограф [[Плутарх]] (46 &#x2013; 127) вели дека „тајните мистерии ... на Митра“ ги практикувале пиратите на [[Киликија]], крајбрежната провинција на југоистокот на [[Мала Азија|Анадолија]], кои биле активни во 1 век п.н.е.<ref name="Life of Pompey 24">([http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Plutarch/Lives/Pompey*.html#24 ''Life of Pompey'' 24], referring to events c.&nbsp;68&nbsp;BCE).</ref>:
{{Цитатник|Тие исто така принесоа чудни жртви; мислам на оние од Олимп; и славеа одредени тајни мистерии, меѓу кои и оние на Митра продолжуваат до денес, првично основани од нив“}}
Тој споменува дека пиратите биле особено активни за време на [[ Митридатички војни|митридатичките војни]] (помеѓу [[Римска Република|Римската Република]] и кралот [[ Митридат VI од Понт|Митридат VI од Понт]] ) во кои тие го поддржувале кралот. <ref name="Life of Pompey 24" /> Поврзаноста меѓу Митридат и пиратите ја споменува и античкиот историчар [[ Апијан|Апијан]].<ref>App. ''Mith''&nbsp;14.92 cited in {{Наведена книга|title=Origins of the Mithraic Mysteries|last=Ulansey|first=David|publisher=Oxford UP|year=1991|isbn=0-19-506788-6|location=New York|page=89}}</ref> 4-ти век во коментарот на [[Вергилиј|Вергил]] од [[ Маурус Сервиј Хоноратус|Сервиј]] вели дека [[ Помпеј|Помпеј]] населил некои од овие пирати во [[Калабрија|Калабрија,]] во јужна Италија.<ref>E.D.&nbsp;Francis "Plutarch's Mithraic pirates", an appendix to the article by Franz Cummont "The Dura Mithraeum" in John R. Hinnells ''Mithraic Studies: Proceedings of the first international congress'' Vol&nbsp;1, pp.&nbsp;207&#x2013;210. Manchester University Press, 1975. (The reference to ''Servius'' is in a lengthy footnote to page&nbsp;208.) [https://books.google.com/books?id=xRy8AAAAIAAJ&pg=PA208&lpg=PA208&dq=Servius+Plutarch+Cumont&source=bl&ots=R-tI_0EgWM&sig=se32Ai4mli-BqJTlzaIwTt1YemA&hl=en&ei=GOtfTeOOLYnIuAPo48zgAg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CCEQ6AEwAw#v=onepage&q=Servius%20Plutarch%20Cumont&f=false Google books link]</ref>
 
== Поврзано ==
 
* [[Митра ]]
* Тауроктонија
* Тауробола
 
== Библиографија ==
 
=== Регистрации ===
 
* Maarten Jozef Vermaseren, ''Corpus inscriptionum et monumentorum religionis Mithriacae'' (CIMRM), Хаг, 1956-1969, 2 т.
 
=== Студии ===
* Jeanан-Кристоф Пио, Лавови на Митра, 30 6 стр., Грамонд-Ритер, Марсеј, 2006 година, {{ISBN|2354300018}} , {{ISBN|978-2354300012}}
 
== Наводи ==
== Користена литература ==
{{Наводи}}
 
=== надворешниНадворешни врски ===
 
* [http://www.mithraeum.eu Mithraeum.eu] „Mithraeum.eu“, веб-страница на француски јазик посветена на сончевиотСончевиот бог.
* Монографска страница [http://lam.mithra.free.fr LesПријатели Amisна de MithraМитра] за митраизмот.
* {{En}} [http://www2.evansville.edu/ecoleweb/articles/mithraism.html ''Митраизмот'' на ''веб-страницата на Ecole Initiative''] ;
* [http://www.archeographe.net/article.php3?id_article=16 ''МитраеумМитреум'' во Ригел, Баден-Виртембург] : планови и фотографии.
* {{En}} [http://www.underome.com/eng/sub/260.php ''Митраум'' III во циркусот Максимус во Рим] : илустриран воведен напис ;
* {{En}} [[ Каробург |fr]] ) [[ Каробург |Митраична локација на]] [http://museums.ncl.ac.uk/archive/mithras/frames.htm универзитетот] Newукасл (главно [[ Каробург |Карабург Митраум]] ) ;
* [http://www.archeographe.net/article.php3?id_article=16 ''Митраеум'' во Ригел, Баден-Виртембург] : планови и фотографии.
* Саломон Рајнах, [http://www.psychanalyse-paris.com/La-morale-du-Mithraisme.html Моралот на митраизмот], ''култовите, митовите и религиите'', т. II, Ед. Ернест Леру, Париз, 1906, {{P.|220-233}} .
* Култот на Митра [3Д] - Les Nocturnes du Plan de Rome - 06 ноември 19 : https://www.youtube.com/watch?v=hSiXgvOjq7o
* [http://gramond-ritter.over-blog.com/ Les Lions de Mithra, историски роман на ан-Кристоф ПИОТ, 2006 година]
* {{En}} [http://www.iranicaonline.org/articles/mithraism Енциклопедија „Иранска] митраизам“ од Роџер Бек
* Култот на Митра [3Д] - Les Nocturnes du Plan de Rome - 06 ноември 19 : https://www.youtube.com/watch?v=hSiXgvOjq7o
[[Категорија:Category:Религиозни верувања, традиции и движења]]
[[Категорија:Category:Религии во грчко-римскиот свет]]
[[Категорија:Страници со непрегледан превод]]
[[Категорија:Category:Религии во грчко-римскиот свет]]
[[Категорија:Category:Религиозни верувања, традиции и движења]]
5.406

уредувања