Разлика помеѓу преработките на „Планетите во астрологијата“

линк поправка
(линк поправка)
[[Плутон (бог)|Плутон]] е богот на подземјето, наречен и [[Хадес]], брат на боговите Јупитер и Нептун. Позната е приказната кога Плутон ја грабнал [[Персефона]], ќерката на божицата на житото, за да биде негова жена во подземјето. Божицата барајќи си ја ќерката, не дозволила ништо да расте на земјата додека не ја најде. Конечно, боговите уредиле девојката да биде вратена кај мајка ѝ, но една третина од годината мора да биде во подземјето. Периодот од годината кога Персефона е во подземјето, за нас е познат како - зима.
 
После откритието на Плутон, во светот се појавува пораст на фанатизмот: употребена е атомската бомба, светот стана зависен од нафтата („црното злато“), која од друга страна ни ги загадува градовите, а [[Фројд]], [[Карл Густав Јунг|Јунг]] и [[Алфред Адлер|Адлер]] ја започнаа истрагата на [[несвесно]]то.
 
Психолошки, Плутон е поврзан со нашето несвесно, со репродукцијата, но и со трансформацијата: смртта и воскреснувањето. Позицијата на Плутон во [[натална астрологија|наталната карта]] покажува на кое поле е потребна трансформацијата во нашиот живот.