Разлика помеѓу преработките на „Планетите во астрологијата“

+
(+)
(+)
 
==Уран==
[[Image:Aion mosaic Glyptothek Munich W504.jpg|200px|thumb|left|Уран со Тера на римски мозаик]]
===Астрономски податоци===
Сè до [[1781]] година, [[Сатурн]] бил најдалечната позната планета. Таа година, Хершел направил преглед на небото, кога на [[13 март]] забележал мал сјаен објект кој не е виден претходно. Идните [[астрономија|астрономи]] ја пресметале орбитата на [[Уран]].
 
Уран има период на револуција околу Сонцето[[Сонце]]то од 84 години, а средното растојание од Сонцето изнесува 1783 милиони милји. Дијаметарот му е измерен на 29.000 милји (односно 4 пати помал од Земјата[[Земја]]та). Интересна карактеристика на оваа планета е екстремно високата оска на инклинација, односно 98° од нормалата на орбитата. Ротира релативно брзо, 10¾ часа, и ова предизвикува зголемено сплескување на половите. Температурата во неговата атмосфера е околу минус 190°С.
 
Има пет сателити[[сателит]]и, а два од нив ги пронашол Хершел во 1787 година. Без оптичка помош Уран е невидлив.
 
===Митолошки и астролошки податоци===
[[Уран (бог)|Уран]] е таткото на [[Сатурн (бог)|Сатурн]]. Грчкото име Уран го претставува „ноќното небо“. Уран во митологијата е доносител на просветеност: разбудувачот, иако на почеток бил сметан за уништувач. Уран е магионичар кој ги менува формите. Интересно е да се напомене дека првите телевизиски антени беа во форма на симболот на Уран.
 
Уран е наречен и повисока октава на Меркур, бидеји носи интелигенција и оригинална мисла. Психолошки, Уран е она внатре во нас што нè тера да се буниме против статус кво ситуации, и да ја бараме сопствената независнот.
 
Позицијата на Уран во [[натална астрологија|наталната карта]] го покажува степенот на желбата за промена и за отстапување од конфорноста. Носи потенцијал за иновации и оригиналност.
 
Негов метал е [[ураниум]]от.
 
Владее со [[Водолија (хороскопски знак)|Водолија]].
 
Астролошкиот симбол на Уран е [[Image:Uranus's astrological symbol.svg|22px]].
 
==Нептун==